Hlavní obsah

Japonci se s dcerou unesenou do KLDR nesetkají, zemřela na předávkování léky

– Soul

Šigeru a Sakie Jokotovým se nesplní sen setkat se s dcerou Megumi, kterou unesli v Japonsku severokorejští agenti, když jí bylo třináct. Doufali, že ji ještě jednou potkají, protože test DNA ostatků, které jim před lety předala KLDR, nepotvrdil příbuzenské vztahy. Podle páteční zprávy jihokorejského deníku Tong-a-ilbo je ale jejich dcera skutečně mrtvá. Zemřela prý v roce 1994 na předávkování sedativy.

Foto: Profimedia.cz

Jokotovi s fotografiemi unesené dcery (snímek z roku 2004)

Článek

Deník uvádí stejný rok smrti jako severokorejské úřady, které vždy tvrdily, že dívka spáchala v roce 1994 sebevraždu. Rodiče ale jejich tvrzení neuvěřili, protože ostatky, které dostali v roce 2004, nepatřily jejich dceři, test DNA to nepotvrdil. Podle některých zpráv byly ostatky mužské.

Tong-a-ilbo s odvoláním na zaměstnance nemocnice, kde Japonka zemřela, napsal, že Jokotové byla podána sedativa a hypnotika ve vyšší dávce, než je bezpečná. Její tělo pak skončilo ve společném hrobě.

O psychických potížích a sebevražedných pokusech mluvil v roce 2006 i manžel Jokotové, když se setkal s příbuznými v rámci programu umožňující kontakt rozdělených rodin. Podle něj trpěla depresemi a údajně i schizofrenií.

Únos školačky

Jokotovou unesli v roce 1977 v Niigatě severokorejští agenti a lodí ji přepravili do KLDR. V té době unášeli Japonce, z nichž chtěli vycvičit špióny. Když dospěla, vzala si Jihokorejce, který byl podobně jako ona unesen do Severní Koreje a měla s ním dceru.

Jokotovi se letos v březnu setkali s vnučkou, jejíž příbuznost potvrdil test DNA. Na osud její matky se neptali. „Nechtěli jsme, aby setkání s ní zahrnovalo jakékoli politické záležitosti. Vyrůstala v té zemi a my si nejsme jisti, kolik pravdy by nám mohla říci,“ řekla po setkání Sakie Jokotová. [celá zpráva]

Foto: Yuya Shino, Reuters

Sakie jokotová se svým mužem Šigerem na tiskové konferenci

Jokotovi stále doufali, že se jednou potkají i s dcerou. Opakovaně se obraceli na japonské úřady. Vláda japonského premiéra Šinza Abého letos v červenci zmírnila některé sankce vůči KLDR výměnou za to, že Severní Korea znovu prověří osudy japonských občanů unesených v 70. a 80. letech minulého století. Pchjongjang to slíbil v květnu. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Dcera Megumi Jokotové Kim Hje Kjong

Pchjongjang se v roce 2002 přiznal k únosu 13 japonských občanů, kteří měli pomáhat severokorejským agentům s výukou japonštiny a znalostmi japonské kultury. Pět unesených a jejich rodin se později mohlo vrátit do Japonska. Tokio ale chce vědět, jaký byl osud zbylých osmi a také dalších lidí, o nichž se předpokládá, že byly do KLDR uneseny.

Reklama

Výběr článků

Načítám