Hlavní obsah

Japonští prarodiče se setkali s vnučkou dcery unesené do KLDR

Tokio

Šigeru a Sakie Jokotovi se minulý týden poprvé setkali s vnučkou, která se narodila jejich dceři Megumi v Severní Koreji, kam byla v roce 1977 unesena jako třináctiletá. Uvedla to v pondělí BBC.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Sakie Jokotová se svým mužem Šigerem na tiskové konferenci

Článek

Unesená dívka měla obtížný a ne zcela jasný osud. Podle severokorejských úřadů si vzala uprchlíka z Jižní Koreje, s nímž měla dceru. V roce 1994 měla spáchat sebevraždu. Pchjongjang dokonce předal v roce 2004 její rodině ostatky. Test DNA ale nepotvrdil, že by šlo o příbuznou.

Severokorejci unesli v sedmdesátých letech několik Japonců, aby je vycvičili jako své špióny. Megumi byla nejmladší. Severokorejští agenti ji unesli v Niigatě a lodí přepravili do Koreje.

Vysněné setkání

Jokotovi se minulý týden mohli setkat s její dcerou, 26letou Kim Un-kjong v mongolském Ulánbátaru, kde s ní strávili několik dní. „Byla to zázračná událost a máme z ní velkou radost,“ řekl pár.

„Doufali jsme, že se potkáme jako rodina. Snili jsme o tom dlouho a nyní se to splnilo,” řekla Sakie Jokotová. Uvedla, že se na osud své dcery neptali: „Nechtěli jsme, aby setkání s ní zahrnovalo jakékoli politické záležitosti. Vyrůstala v té zemi a my si nejsme jisti, kolik pravdy by nám mohla říci.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Un-kjong na archivním snímku z roku 2006

Jokotovi dál věří, že jejich dcera je naživu a doufají, že se jim jí podaří ještě vidět.

KLDR odstupuje od tvrdého postoje

Setkání je výjimečnou událostí, která ukazuje, že se Severní Korea po loňském harašení jadernými zbraněmi a hrozbou války nyní snaží představit světu vlídnější tvář. Letos už umožnila další setkání rodin rozdělených korejskou válkou. [celá zpráva]

Následující setkání rozdělených rodin ale odřekla kvůli americkojihokorejskému vojenskému cvičení, která považuje za nácvik invaze na sever. [celá zpráva]

V odvetu také odpálila do moře několik desítek balistických raket krátkého doletu. [celá zpráva]

Její reakce je však mírnější než loni a experti jsou přesvědčeni, že nyní KLDR hledá cesty, jak zmírnit embarga, jimž čelí, a chce řešit sporné otázky.

Únosy Japonců v sedmdesátých letech představují vážnou třecí plochu mezi oběma zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám