Hlavní obsah

Jako kdyby Českem prošla válka, píší v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kdyby tudy prošla válka. Pod tímto titulkem se věnuje jeden z nejčtenějších rakouských deníků Die Krone situaci na jižní Moravě, kterou postihla ve čtvrtek živelní katastrofa v podobě extrémně silné bouře. V podobném duchu informují další zahraniční deníky.

Foto: Krone.at

Jako ve válce, píše rakouský server Krone.at ve své páteční ranní hlavní zprávě o tornádu na jihu Moravy

Článek

Nejvíce se situaci věnují nejbližší čeští sousedé, kromě Rakouska také Slovensko a Německo. Pohromě se věnuje i britská stanice BBC a také americká média. Ta připomněla nezvyklost přírodní katastrofy, kdy se tornáda v ČR objevují vzácně.

„Regionem se prohnalo tornádo a za sebou zanechalo totální devastaci. Vypadá to tam, jako by místem prošla válka,“ píše deník Krone s odvoláním na slova ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Deník uvádí, že podle prvních informací zemřelo pět lidí, české oficiální údaje přitom hovoří o třech obětech.

Do pomoci postiženému regionu poblíž rakouské hranice se zapojil také rakouský Červený kříž. Článek doprovází množství fotografií, v internetové verzi videa a podrobný popis toho, co se na jihu Moravy odehrálo.

ON-LINE: Po tornádu na jižní Moravě je už nejméně pět mrtvých

Domácí

Podrobné zpravodajství přináší také další rakouský list Kurier, i ten živelní katastrofě věnoval hlavní zpravodajství.

„Obce na jihu Moravy vypadají jako po výbuchu bomby,” píše například slovenský deník Sme.sk. Situaci v ČR věnuje několik článků a v internetové verzi otevřel pod titulkem Minutu po minutě on-line zpravodajství z postižené oblasti.

Apokalypsa v Česku, Smrtící tornádo či Tornádo v Hodoníně jsou titulky zpravodajství v deníku Novy čas.sk.

Zajímají se i Němci

Podrobné zprávy o čtvrteční bouři, která se prohnala jižní Moravou přinášejí i německé deníky. Tornádo zdevastovalo část Česka je název článku v německém deníku Süddeutsche Zeitung.

Česko mobilizuje všechny síly píše server týdeníku Focus a přináší videa z jihovýchodu ČR. Na hlavní stránce nejčtenějšího německého deníku Bild je situaci na jižní Moravě věnováno velmi podrobné zpravodajství.

O živelní pohromě psala pod titulkem Silné tornádo se prohnalo vesnicí i britská stanice BBC, která zveřejnila i video.

Apokalypsa, bezmoc, lidé v slzách. Hodonínská nemocnice hlásí první oběť

Domácí

Uvedla, že tornádo zničilo půlku obce Hrušky včetně podrobného výčtu škod. Informovala i o zničení hodonínské zoo při bouřce. Zmiňovala i pomoc záchranářů z Rakouska a Slovenska.

O tornádu s nejméně jednou obětí psala i americká agentura AP, přičemž zmiňovala, že tornáda v ČR jsou velmi vzácná. Připomněla, že se utvořilo v pásu silných bouřek a silně poškozeno bylo sedm měst a vesnic.

Americká média však tragédii velkou pozornost nevěnují, protože se soustředí na pátraní po 99 nezvěstných v Miami, kde se zřítil 12 patrový dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám