Hlavní obsah

Itálie se připojí k leteckým akcím v Libyi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské letectvo se zapojí do koaličních vzdušných akcí v Libyi, oznámil v úterý úřad premiéra Silvia Berlusconiho. Ministerský předseda už s rozhodnutím telefonicky seznámil amerického prezidenta Baracka Obamu, uvedla BBC.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Itálie je podle Berlusconiho prohlášení připravena povolit svým letadlům „cílenou vojenskou akci“. Až dosud přitom účast na vzdušných úderech pod vedením NATO odmítala s odkazem na svoji někdejší 40letou nadvládu nad Libyí. Koaliční letadla ale směla od počátku využívat italské základny.

Letadla NATO přes měsíc svými nálety podporují povstalce v boji proti libyjskému vůdci Muammarovi Kaddáfímu. Vytyčený pád Kaddáfího to ale nepřineslo.

Velká Británie, Francie i Itálie minulý týden proto oznámily, že do hlavního města povstalců Benghází vyšlou vojenské poradce, aby vzbouřence vycvičili.

Do vzdušných akcí se o víkendu také poprvé zapojil americký bezpilotní letoun Predator.

V pondělí se terčem spojeneckých letadel stal Kaddáfího komplex Bab Azízija v Tripolisu. Exploze byly v hlavním městě dosud nejsilnější od počátku bojů, uvádějí reportéři. Podle libyjské strany si úder vyžádal tři mrtvé a přes 40 zraněných. Kaddáfího mluvčí stejně všechny ostatní útoky označil za „akt terorismu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám