Hlavní obsah

Islámští radikálové v Libyi se zmocnili chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Milice v Libyi se zmocnily chemických zbraní ze skladů ve středu a na jihu země. Uvedl to v sobotu panarabský list Aš-Šark al-Avsat s odvoláním na představitele armády. Zveřejnil i video s testem chemických zbraní. K nedělním útokům na velvyslanectví v Tripolisu se přihlásila libyjská skupina napojená na Islámský stát.

Foto: Hani Amara, Reuters

Vypálené domy u Tripolisu

Článek

„Naneštěstí jsou (chemické zbraně) v místech, která milice znají, takže se zmocnily jejich značného množství, aby je použily ve válce proti armádě,“ řekl arabskému listu vycházejícímu v Londýně armádní představitel. Jeho tvrzení nemohlo být ověřeno, ale libyjský diktátor Muammar Kaddáfí měl značné zásoby chemických zbraní a jejich prekurzorů i poté, co se zřekl zbraní hromadného ničení. Úřady proto varovaly, že by se Islámský stát mohl zmocnit zásob yperitu i sarinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Před svou smrtí Kaddáfí po sobě zanechal asi tisíc tun materiálu pro výrobu chemických zbraní a asi 20 000 tun yperitu,“ řekl armádní představitel. V prvním případě jde zřejmě o prekurzory sarinu.

List zveřejnil i video, které údajně zachycuje testy chemických zbraní v hornaté oblasti u města Mizda asi 160 kilometrů jižně od Tripolisu. Munice po dopadu explodovala a vyvalil se z ní mrak bílého kouře.

Místní obyvatelé sdělili listu, že ozbrojené skupiny střežící chemickou továrnu v oblasti Džafranu asi 600 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu přepravily část zásob yperitu do Misuráty.

Bojovníci libyjské odnože  Islámského státu se v neděli večer přihlásili k neúspěšným nedělním atentátům na íránské velvyslanectví a zastupitelské úřady Egypta, Alžírska a Spojených arabských emirátů i k sobotnímu ostřelování letiště u východolibyjského města Labrak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám