Hlavní obsah

Islamisté v Mali postupují, RB OSN vyzvala k rychlému zásahu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN v noci na pátek vyzvala k rychlému vyslání vojsk do Mali, které schválila v prosincové rezoluci. Reagovala tak na prohlášení islámských radikálů, že vstoupili do města Konna. Fundamentalisté ze severu tak pronikají dál do centra země, který dosud měli pod kontrolou vládní vojáci.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Ansar Dine v srpnu v Timbuktu,

Článek

„Jsme v Konně, abychom vedli svatou válku,“ řekl mluvčí skupiny Ansar Dine Sanda Abu Mohammad. Dodal, že se z města ležícího 700 kilometrů severovýchodně od metropole Bamako podařilo vytlačit vládní vojáky. Malijská vláda to nekomentovala, obyvatelé Douentzy vzdálené asi 800 km od Bamaka ale popírají armádou ohlášené územní zisky. Podle nich je město stále pod kontrolou Hnutí pro jednotu a džihád v Západní Africe (MUJAO).

Rada bezpečnosti schválila v prosinci vyslání 3000 vojáků Africké unie, kteří mají pomoci vládě obnovit kontrolu nad územím na severu, které po pádu kaddáfiovské Libye ovládli Tuarégové. Ti tam dokonce vyhlásili mezinárodně neuznaný stát Azavad. Posléze je ale porazili islámští radikálové, kteří od dubna ovládli oblasti Timbuktu, Kidal a Gao. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Ansar Dine odjíždějí z Timbuktu poté, co dozírali na utnutí ruky mladému zloději rýže

Na obsazených územích zničili řadu islámských památek, protože jsou spojeny se súfisty a neodpovídají pravidlům stanoveným v koránu a sunně. [celá zpráva]

Francie zatím nepomůže

Malijský prezident už požádal o pomoc USA a Francii. Ta ale odmítla. Navzdory žádosti o pomoc se ale nebude Francie hned v zemi angažovat, řekl Kader Arif z francouzského ministerstva obrany: „Nebude tu žádné urychlené angažmá bez zohlednění mezinárodní situace.“ Francouzský prezident Francois Hollande pak dodal, že Francie je připravena zastavit islámské radikály, pokud budou dál postupovat, ale jen pokud to schválí OSN.

Některé evropské země přitom už daly najevo obavy z vývoje v Mali, kde radikálové ovládají území větší než Francie.

Síly Africké unie přitom nezasáhnou dříve než na přelomu září a října. V úterý šéf Africké unie Thomas Boni Yayi řekl, že by NATO do Mali mělo vyslat své vojáky. Konflikt v Mali označil za globální krizi, která vyžaduje podobný zásah, jaký byl podniknut v Afghánistánu proti Tálibánu. Ansar Dine a MUJAO mají blízko k Al-Káidě.

Rezoluce Rady bezpečnosti také počítá s tím, že vláda v Mali zahájí jednání s místními vzbouřeneckými skupinami; myšleni jsou zejména Tuarégové, kteří po desetiletí usilují o vlastní stát.

USA na konci roku připustily, že s vojenskou akcí v Mali počítají. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám