Hlavní obsah

Pentagon plánuje intervenci v Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pentagon se zapojil do plánování mnohonárodní vojenské operace v africkém Mali. Informoval o tom deník The Washington Post, podle něhož to tento týden oznámili při slyšení v Senátu představitelé amerických ministerstev zahraničí a obrany. Africké síly by měly intervenci s podporou USA podniknout příští rok.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Bojovníci skupiny MUJWA ve městě Gao

Článek

Africké pobočky teroristické sítě Al-Káida se v posledních měsících zmocnily rozsáhlých oblastí v Mali, které původně ovládli Tuaregové, kteří se tam neúspěšně pokusili vyhlásit vlastní stát Azavad. [celá zpráva]

Pak je vytlačili radikálové z Al-Káidy v islámském Maghribu, ze skupiny Ansar Dine a z Hnutí pro jednotu a džihád v západní Africe (MUJWA).

Západoafrické státy a maliská vláda jsou odhodlány zahájit příští rok v oblasti vojenskou intervenci. Spojené státy mají zajistit výcvik vojáků, výzbroj i zabezpečit logistiku, uvedl list s odvoláním na zdroje z administrativy prezidenta Baracka Obamy. Americké zákony neumožňují poskytnout přímou vojenskou pomoc Mali, protože v zemi byl v březnu svržen demokraticky zvolený prezident Amadou Toumani Touré. Pučisté, nespokojení armádní důstojníci, prezidentovi zazlívali právě to, že nebyl schopen účinně potlačit vzpouru na severu Mali, které se účastnili Tuaregové a islámští radikálové.

Boj s Al-Káidou pokračuje

Vyjádření v Senátu je ze strany vlády podle deníku dosud nejjasnějším signálem, že Washington je rozhodnut zaujmout důraznější postoj vůči rostoucí moci pobočky Al-Káidy v severní Africe a obnovit pořádek v Mali. Chudá saharská země je na pokraji kolapsu.

Američtí představitelé zdůrazňují, že podpora Pentagonu při plánování operace je podmíněná souhlasem Rady bezpečnosti OSN s africkou operací. Její schválení je přitom pravděpodobné.

Vojenská operace v Mali ale bude nutně komplikovaná a nepředvídatelná. Americký senátor Christopher Coons označil severní Mali za "nejrozsáhlejší území ovládané islámskými extremisty na světě".

USA monitorovaly dění v Mali

The Washington Post počátkem října informoval, že Bílý dům zvažuje údery proti Al-Káidě v severní Africe. Spojené státy zároveň v oblasti prováděly tajné zpravodajské mise včetně využití civilního letadla pro průzkumné lety a sledování komunikace nad Saharou.

Americká armáda několik let podnikala průzkumné lety s pomocí malých vrtulových letounů i nad Mali. Po převratu ale byly lety zastaveny z obavy, že posádkám letounů by v případě havárie hrozilo zajetí extremisty, uvedl nyní list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám