Hlavní obsah

Írán, Čína a Rusko zahájily vojenské cvičení. Je to vzkaz o míru, tvrdí Teherán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán, Čína a Rusko zahájily v pátek společné vojenské cvičení v Indickém oceánu a v Ománském zálivu. Cílem společného vojenského cvičení je „vyslat vzkaz o míru, přátelství a přetrvávající bezpečnosti prostřednictvím spolupráce a jednoty“, uvedl k manévrům v íránské státní televizi admirál Gholámrezá Tahání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rusko do oblasti posílá tři lodě ze své Baltské flotily. Čína již ve čtvrtek oznámila, že na čtyřdenní cvičení vysílá raketový křižník. Manévry jsou podle Pekingu „běžnou vojenskou výměnou“ mezi třemi armádami. „Nemá to spojitost se situací v regionu,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva obrany.

Ve vodách kolem Íránu se v posledních měsících odehrálo několik incidentů vyvolaných napětím mezi Teheránem a Washingtonem. V oblasti Perského zálivu nyní hlídkují lodě mezinárodní námořní koalice. Důvodem je zabezpečit nejvýznamnější obchodní trasu pro přepravu ropy.

Čína udržuje s Íránem velmi blízké diplomatické, obchodní a energetické vztahy. Těsné vzájemné vztahy mají mezi sebou i Teherán a Moskva, oba státy mimo jiné v Sýrii shodně podporují prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám