Hlavní obsah

Indie zaplatila Rusku zálohu za protiraketový systém S-400. Riskuje tím sankce od USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Dillí

Indie v pondělí zaplatila 800 milionů dolarů (přibližně 18,5 miliardy korun) jako zálohu za ruský raketový systém S-400. Smlouvu, na jejímž základě Indie tuto techniku dostane, podepsali v říjnu 2018 v Novém Dillí premiér Naréndra Módí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Indie upřednostnila spojenectví s Ruskem i přes možné sankce ze strany Spojených států, uvedla na svém webu arabská televize Al-Džazíra.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ruský voják prochází před protiletadlovým zbraňovým systémem S-400

Článek

„Obdrželi jsme zálohu na náš raketový systém, obchod by měl být zcela dokončen v roce 2025,“ potvrdil generální ředitel Sergej Chemezov za ruskou státní korporaci Rostec, která zbraně vyvíjí.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek při summitu v Brazílii řekl, že dodávka systémů do Indie „jde podle plánu”.

Loni v říjnu podepsala Indie s Ruskem dohodu, že za protiraketový systém S-400 zaplatí 5 miliard dolarů (přibližně 115 miliard korun). Podmínky dohody začala v pondělí plnit první splátkou.

Do Turecka dorazila první část ruského systému protivzdušné obrany S-400

Blízký a Střední východ

Indie se v posledních letech více přikláněla k možnosti, že bude zbraně kupovat od USA. Američané proto Novému Dillí pohrozili ekonomickými sankcemi, pokud nakonec upřednostní ruský raketový systém. Ze stejného důvodu letos předem varovali i Turecko. [celá zpráva]

Prověřené spojenectví

Analytik indického ministerstva obrany Adžaj Šukla se ale výrazného zhoršení vztahů s USA tolik neobává: „V poslední době jsme sice obchodovali s Američany, ale myslím si, že USA si uvědomují naše spojenectví s Rusy, které je dlouhodobé a prověřené už od dob studené války.“

Rusko dodá Indii protiraketové systémy S-400 za pět miliard

Zahraniční

S-400 Triumf je nová generace protiletadlového zbraňového systému středního a velkého dosahu, kterou vyvíjí Rusko. Je určena k likvidaci moderních i pokročilých prostředků vzdušného napadení.

Moskva dlouhodobě patří mezi nejdůležitější obchodní partnery Nového Dillí v rámci armádního vybavení. Podle stockholmského mezinárodního institutu, který se kontrole zbraní věnuje, pochází až 62 procent vojenské techniky Indie z Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám