Hlavní obsah

Francouzi zneškodnili v Mali půltunovou nálož, strach z eskalace guerillového boje roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Francouzská armáda zneškodnila ve středu v centru města Gao na severovýchodě Mali improvizovanou bombu s 600 kilogramy trhaviny. Informoval o tom reportér agentury AFP. Zpráva se objevila den poté, co OSN varovala před rizikem spirály eskalace násilí v zemi, kde francouzské jednotky s africkými spojenci od 11. ledna bojují proti islámským radikálům.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Voják Mali hlídkuje v ulicích města Gao

Článek

Nálož se nacházela ve dvoře opuštěného domu nedaleko hotelu, kde jsou ubytovány desítky zahraničních novinářů. V domě bylo objeveno několik granátů.

V Gau, které je největším městem na severu země, na konci minulého týdne zaútočili vůbec poprvé v zemi dva sebevražední atentátníci. V neděli tam podnikli bojovníci islámských radikálů překvapivý útok, když se do města přepravili přes řeku Niger. [celá zpráva]

Situace ve městě podle AFP zůstává napjatá.

Foto: Reuters

Tuaregové v maliské armádě hlídkují na ulicí města Gao

Obavy nad dalším násilím v Mali v úterý vyjádřila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Zemi by prý do "spirály katastrofálního násilí" mohly zatáhnout útoky a odvetné akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám