Hlavní obsah

Ve městě Gao v Mali propukly další boje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako
Aktualizováno

V neděli propukly boje ve městě Gao na severovýchodě Mali. Vojáci se střetli s islámskými radikály u policejní stanice, postupně se ale boje rozšířily do dalších oblastí města. Útočníci se pohybovali na motocyklech. V pondělí následovaly razie malijských vojáků v domech.

Foto: Reuters

Malijští vojáci u trosek pick-upu používaného ve městě Gao islámskými radikály ze skupiny MUJAO.

Článek

Armáda přistoupila k prohledávání domů, protože se obává, že islámští bojovníci se mohou ukrývat mezi civilními obyvateli města.

Situace je v oblasti napjatá. V sobotu se ve městě odpálil u kontrolního stanoviště sebevražedný atentátník, což je už druhý případ za poslední čtyři dny.

Podle některých zpráv se islámští bojovníci po stažení do města vrátili, když na dřevěných loďkách překonali řeku Niger a přeskupili se v budově, kterou dříve využívali jako velitelství své náboženské policie.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps, Novinky

Mali

Gao je jednou z bašt islámských radikálů. Francouzi město osvobodili po sérii náletů v sobotu 26. ledna bez větších bojů, islámští radikálové ze skupiny Hnutí pro jednotu a džihád v západní Africe MUJAO se z města stáhli, ale působí dál v jeho okolí.

Přihlásili se i k sobotnímu sebevražednému atentátu, po kterém byla ve městě zpřísněna bezpečnostní opatření. V sobotu mluvčí MUJAO pohrozil: „Jsme oddáni tomu podniknout více útoků proti Francii a jejím spojencům."

Podle zpravodaje BBC ve městě Tomase Fessyho narůstají obavy, že vzbouřenci zahájí ve městě partyzánskou válku. Mnozí obyvatelé se ve strachu zabarikádovali doma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám