Hlavní obsah

Francie vyhostila do Mali dva lidi, to je ale stejným letadlem poslalo zpět

Malijské úřady vrátily Francii dva lidi bez cestovních dokladů. Francie je původně deportovala do Mali, ale údajně důkladně neověřila jejich státní příslušnost. Stejné letadlo, které je přivezlo, se tak s nimi muselo vrátit. V pátek to napsala agentura AP.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Letoun Air France. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí malijské vlády Djeneba Deme oznámil, že dva pasažéři cestovali pouze s doklady, které jim vydala EU. Žádné malijské prý neměli, a tak nelze automaticky předpokládat, že pocházejí z Mali. Osoby bez potřebných dokladů prý Mali nepřijme.

Francouzské úřady se k případu zatím nevyjádřily.

Incident přichází ve chvíli, kdy mezi EU a řadou afrických zemí panuje napětí kvůli deportacím imigrantů z Evropy. S vidinou lepší budoucnosti podniká mnoho Afričanů nebezpečnou cestu přes poušť a moře do Evropy. Letos se do ní přes Středozemní moře podle BBC dostalo 360 tisíc migrantů. Mnoho z nich cestovalo právě přes Mali. Mezi nejčastějších deset zemí, odkud migranti přicházejí, však Mali nepatří.

V roce 2015 vznikl svěřenecký fond pro Afriku, kterému Evropská komise poskytla 1,8 miliardy eur (přes 48,6 miliardy korun). Na oplátku Evropa žádala daleko větší ochotu afrických metropolí spolupracovat a přijímat zpět ty, kdo v Evropě s žádostí o azyl neuspějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám