Hlavní obsah

Filipínský prezident se přirovnal k Hitlerovi, chtěl by vyhladit milióny lidí

– Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte se přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Prohlásil, že by byl šťasten, kdyby mohl zmasakrovat tři milióny narkomanů. Dodal, že ho jeho kritici označují za Hitlerova blízkého příbuzného, a připomněl, že německý diktátor za druhé světové války nechal zavraždit milióny Židů.

Filipínský prezident Duterte se přirovnal k HitleroviVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Na Filipínách máme tři milióny uživatelů drog. Byl bych šťasten, kdybych je mohl vyhladit. Německo mělo Hitlera, Filipíny by měly...," nedokončil svůj příměr, ale po pauze ukázal sám na sebe.

Duterte se dostal k moci v květnových volbách, které vyhrál díky příslibům, že skoncuje s drogami a korupcí. Od konce června, kdy převzal nejvyšší úřad, bylo v zemi zabito 3100 uživatelů a prodejců narkotik při policejních raziích a živelných násilnostech.

Foto: Keith Bacongco/File Photo, Reuters

Rodrigo Duterte

Filipínský prezident proslul vulgárními útoky na své kritiky, kterým vadí mimosoudní popravy a zabíjení osob podezřelých z držení či šíření drog.

Terčem jeho nadávek se stal prezident USA Barack Obama [celá zpráva] , papež František nebo poslanci Evropského parlamentu. [celá zpráva]  Později se za své výroky omluvil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám