Hlavní obsah

Egypt rozmisťuje vojáky na severu Sinajského poloostrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská armáda začala zaujímat pozice na severu Sinajského poloostrova k ochraně tamního plynovodu a ke zklidnění kočovných kmenů. S rozmístěním vojáků na Sinaji souhlasil Izrael. Poloostrov má být podle izraelsko-egyptské mírové smlouvy demilitarizovaným územím.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský voják

Článek

Káhira požádala Izrael o svolení s využitím armády na Sinaji v souvislosti s nepokoji, které svrhly prezidenta Husního Mubaraka. Vojsko má mimo jiné chránit také rudomořská letoviska. Do jednoho z nich, do Šarm aš-Šajchu, se Mubarak po odstoupení uchýlil. [celá zpráva]

Vojáci mají také ochránit plynovody, jimiž Egypt vyváží plyn do Izraele a Jordánska. Při útoku 5. února byla linka vedoucí do Jordánska poškozena. Akce se připisuje právě beduínům, nespokojeným s politikou Káhiry vůči nim. [celá zpráva]

Následkem tohoto útoku byl plynovod uzavřen v obou větvích. Export měl být ve čtvrtek obnoven, ale podle čerstvé zprávy se oprava protáhne a vývoz zřejmě začne znovu až koncem měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám