Hlavní obsah

V Egyptě zaútočili teroristé na plynovod do Izraele

Káhira

Na severu Egypta proběhl útok na plynovod u hranice s palestinským pásmem Gazy S odvoláním na egyptskou státní televizi o tom informovala agentura Reuters. Plynovodem se exportuje egyptský plyn do Izraele.

Článek

Požár, který exploze vyvolala, byl po třech hodinách uhašen. Nikdo se k akci, kterou egyptská televize označuje za teroristický útok, nepřihlásil. Televize Al-Džazíra naznačila, že by mohlo jít o pokus severoegyptských beduínů poukázat na vlastní tíživou ekonomickou situaci.

Incident se odehrál poblíž města Aríš ležícího u Středozemního moře. Podél tamního pobřeží vede podmořský plynovod, který končí v izraelském Aškelonu. V určitých vzdálenostech jsou nad hladinou umístěny šachty s kompresory. Výbuch a požár nastal v jedné z nich. Podle Al-Džazíry plynovod sám není porušen, ale Egypt hlavní přívod plynu uzavřel a zjišťuje míru škod.

Egyptská televize situaci hodnotí jako "velmi nebezpečnou", protože exploze se mohou šířit plynovým potrubím dál. Aríš leží asi 70 kilometrů od egyptské hranice s pásmem Gazy. Egypt vyváží zemní plyn do Izraele a také do Jordánska. Ze svého severního pobřeží exportuje také zkapalněný plyn.

Spouštěčem mohly být nepokoje v Egyptě

Zpravodajská skupina SITE, která monitoruje internetové stránky teroristických skupin včetně al-Káidy, upozornila, že tyto skupiny vyzvaly islámské radikály v Egyptě, aby využili současných protivládních nepokojů k útokům na plynovod vedoucí do Izraele. "Bratři, beduíni ze Sinaje, hrdinové islámu, zaútočte železnou pěstí, protože teď máte příležitost zastavit dodávky Izraelcům," citovala skupina SITE jednu z webových stránek.

Beduínské kmeny ze Sinajského poloostrova si dlouhodobě stěžují na to, že se centrální vláda nezabývá jejich problémy. Armáda mezi nimi provádí razii po každém teroristickém útoku a činila tak i po teroristických akcích v sinajských turistických oblastech v letech 2004 a 2006. Beduíni na plynovod útočili v době nového napětí s Káhirou loni v červenci.

Egypt je už druhým týdnem dějištěm protivládních demonstrací. Jejich účastníci chtěli donutit prezidenta Husního Mubaraka odstoupit, ale Mubarak zůstal v úřadu i po velké páteční demonstraci. Konala se v Káhiře, v Alexandrii, Aríši a dalších městech. Viceprezident Umar Sulajmán má v sobotu pokračovat ve vyjednávání se zástupci politických stran. Není zatím jasné, zda na to opozice přistoupí, protože ta žádá odstoupení i vlády Mubarakem nově jmenované.

Reklama

Výběr článků

Načítám