Hlavní obsah

Mubarak chce umřít v Egyptě

– Šarm aš-Šajch

Svržený egyptský prezident Husní Mubarak "už to vzdal" a chce zemřít v letovisku Šarm aš-Šajch na pobřeží Rudého moře, kam se uchýlil poté, co jeho vládu ukončilo lidové povstání. Agentuře Reuters to ve středu řekl oficiální saúdskoarabský činitel, který si nepřál být jmenován. Mezitím egyptské ministerstvo vnitra oznámilo, že si protivládní nepokoje z uplynulých týdnů vyžádaly nejméně 365 mrtvých.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Dvaaosmdesátiletý Mubarak v posledních letech trpěl řadou zdravotních problémů a v březnu loňského roku podstoupil v Německu operaci žlučníku, izraelský deník Ha’arec spekuloval i o tom, že má rakovinu. Zprávy o dalším zhoršování jeho zdravotního stavu se začaly kupit poté, co v pátek odstoupil po třech desítkách let u moci.

Zmíněný činitel uvedl, že Saúdská Arábie se nabídla Mubarakovi coby hostitel, ale egyptský exprezident je odhodlaný strávit poslední dny ve své domovině. "Není mrtvý, ale není mu vůbec dobře a odmítá odejít. V zásadě to vzdal a chce umřít v Šarm aš-Šajchu," dodal činitel.

Mubarak se nechal slyšet, že chce zemřít v Egyptě, už minulý týden v projevu k osmdesátimiliónovému národu, kdy se ještě snažil z posledních sil udržet u moci.

V letovisku pobýval stále častěji

V rezidenci v Šarm aš-Šajchu trávil Mubarak v posledních letech čím dál víc času. Čistý vzduch vanoucí od moře mu tu pomáhal zotavovat se ze zdravotních potíží. Přes moře se dá dohlédnout na břehy Saúdské Arábie, kam se uchýlil tuniský prezident Zín Abidín bin Alí, kterého lidová revolta svrhla minulý měsíc. Právě tuniská zkušenost podle analytiků inspirovala egyptské protestní hnutí, jež si vynutilo Mubarakovu rezignaci.

V Šarm aš-Šajchu, ležícím na špičce Sinajského poloostrova, Mubarak v dobách svého prezidentování také často přijímal světové představitele a toto místo se stalo dějištěm řady mezinárodních summitů i roky trvajících izraelsko-palestinských mírových rozhovorů.

Mnozí z těch, kdo se postupně propracovali k deziluzi z Mubarakovy vlády, teď míní, že právě láska k Šarm aš-Šajchu lépe než cokoli jiného dokládá, jak moc se Mubarak vzdálil každodenním problémům obyčejných Egypťanů.

Tři stovky mrtvých

Při protestech, na jejichž konci byl Mubarakův pád, podle bilance ministerstva vnitra zemřelo nejméně 365 lidí. Jedná se o první souhrnnou bilanci úřadů. Podle egyptského ministra zdravotnictví jde nicméně o předběžné číslo, které uvádí počet zabitých civilistů a nezahrnuje oběti z řad policie nebo vězňů.

Protestů zamířených především proti Mubarakovi se v 18 dnech zúčastnily statisíce lidí. Velká část akcí se soustřeďovala na káhirské náměstí Tahrír, demonstrovalo se však po celé zemi.

Proti demonstrantům nejdříve zasahovala egyptská policie. Shromáždění se jí však utlumit nepodařilo a po ostrém zákroku proti nespokojeným Egypťanům byla 28. ledna z ulic stažena a vystřídána armádou.

Podle reportáže korespondenta listu The Independent Roberta Fiska nastala kritická chvíle o dva dny později, kdy prý Mubarak nařídil armádě demonstranty "zničit tanky", ale vojáci neposlechli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám