Hlavní obsah

Ebolu se v Kongu nedaří zastavit, obětí je už 443

Druhou nejhorší epidemii eboly v historii se nedaří zastavit. Nákaza byla potvrzena u 666 lidí a 443 z nich zemřelo. Epidemie eboly, která začala 1. srpna v obci Mangina a postihla východ Demokratické republiky Kongo, se postupně šíří k jihu k Rwandě, varovala v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: MSF/Alexis Huguet

Dekontaminace zdravotníků působících v oblasti epidemie eboly v Kongu.

Článek

„Od počátku epidemie jsme zaznamenali 715 případů (nákazy virem ebola), z toho 666 potvrzených a 49 pravděpodobných. Celkem máme 443 mrtvých,” uvedlo podle AFP konžské ministerstvo zdravotnictví. U dalších několika stovek lidí panuje podle něj podezření, že se nakazili ebolou.

Nejvíce případů hlásí okolí měst Beni a Butembo. Vzhledem k tomu, že se v Butembu, kde žije milion obyvatel, objevuje více případů, bylo nezbytné urychleně vybudovat druhé léčebné centrum,“ uvedl koordinátor projektů Lékařů bez hranic Emmanuel Massart.

Podle pátečního prohlášení WHO se navíc onemocnění začalo šířit jižním směrem k městu Goma, metropoli Severního Kivu, což představuje velké riziko. V oblasti mezi sebou bojují různé milice a násilí vzrostlo na počátku roku v souvislosti s prezidentskými volbami.

Na kritickou situaci upozornila i koordinátorka Lékařů bez hranic, kteří v oblasti působí. „Hovoříme o populaci, která už mnoho let trpí kvůli válečným konfliktům. Teď navíc čelí nejsmrtelnější epidemii eboly, jaká se v této zemi vyskytla. K jejich zoufalé situaci ještě přispěly nepokoje z posledních týdnů, neboť omezují šance obyvatel nalézt adekvátní zdravotnickou péči,“ uvedla Laurence Saillyová.

Protože se nemoc šíří směrem na jih, Světová zdravotnická organizace preventivně vyslala své pracovníky i do Rwandy, která je jižním sousedem Konga.

Ebola je jednou z nejnebezpečnějších krvácivých horeček. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, vnitřní a vnější krvácení a nakonec i rozpad tkání. Nakažených podle virového kmene umírá 40 až 90 procent.
Kongo čelí epidemii eboly již podesáté od roku 1976, kdy se virus poprvé objevil na severu země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám