Hlavní obsah

Nová epidemie eboly v Kongu má už padesát obětí

Kinshasa

Nejnovější epidemie eboly na východě Konga si vyžádala již 50 obětí, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle ministerstva zdravotnictví v oblasti celkem zaznamenali 91 případů krvácivé horečky, 64 z nich je potvrzených a 27 pravděpodobných.

Foto: Reuters

Sanitka Lékařů bez hranic projíždí městem Bení v provincii Konga Severní Kivu

Článek

Zdravotníci rovněž oznámili snížení odhadovaného počtu osob, které mohly s virem přijít do styku. Nebylo jich 2157, ale jen 1609.

Jedním z měst, které se s nákazou potýká, je i více než 200tisícové Beni. Jeho starosta Jean Edmond Nyonyi Masumbuko Bwanakawa nyní oznámil, že vláda lidem v oblasti slíbila, že léčba eboly bude tři měsíce zdarma. Cílem tohoto rozhodnutí je odstranit finanční bariéru, která mohla lidem bránit v tom, aby navštívili zdravotnická zařízení, uvedl lékař Bathe Ndjoloko Tambwe, který má v zemi na starosti boj s chorobou.

Nejnovější epidemie eboly začala 1. srpna v obci Mangina. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti s vnitřní a vnější krvácení či rozpad tkání. Úmrtnost na něj může dosáhnout až 90 procent, záleží na konkrétním virovém kmenu.

Konžské ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo, že byla zahájena experimentální léčba za použití přípravku označovaného mAb114, který vyvinuli američtí zdravotníci. Vakcína vyrobená z viru eboly byla úspěšně vyzkoušena na opicích. Vyvinuta byla během velké epidemie eboly na západě Afriky, kdy se začala i testovat. Po konci epidemie ale úsilí farmaceutů polevilo.

Na ebolu, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Experimentální léčba zahrnuje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám