Hlavní obsah

Ebola se dál šíří Kongem, zdravotníci jsou bezradní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinshasa

Kongem se nadále šíří epidemie obávané krvácivé horečky ebola. Podle informací Světové zdravotnické organizace, která se odkazuje na konžské ministerstvo zdravotnictví, v provincii Severní Kivu infekci podlehlo již 41 lidí. Nakaženo je 57 dalších, z toho 30 případů je laboratorně potvrzených a 27 pravděpodobných.

Foto: Stringer, Reuters

Pracovníci Světové zdravotnické organizace se připravují na boj s obávanou nákazou ve městě Beni.

Článek

Podchycení epidemie komplikuje fakt, že v oblasti zuří ozbrojený konflikt. „Po tamní návštěvě mám ještě větší obavy. Epidemie je nebezpečnější proto, že ve východním Kongu, v (provincii) Severní Kivu hrozí bezpečnostní riziko,“ cituje stanice CNN generálního ředitele Světové zdravotnické organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse.

Kvůli probíhajícím bojům na východě Konga opustily své domovy tisíce lidí. A právě početné skupiny migrujících obyvatel představují rizikový faktor. Vysoce nakažlivá a zpočátku složitě identifikovatelná nákaza se tak může dostat například do utečeneckého tábora či velkého města.

Zdravotníci se k ohnisku nemohou dostat

Již druhá letošní epidemie v Kongu propukla na začátku srpna. Ohnisko nákazy se nachází v místech, kam není kvůli náročnému terénu, špatné infrastruktuře a probíhajícím bojům možný přístup.

„Prostředí přispívá k volnému šíření eboly, protože v té oblasti jsou nepřístupná místa zvané červené zóny, kde působí ozbrojené skupiny,“ konstatoval Ghebreyesuse.

Strach z šíření eboly za hranice

V Severním Kivu se už dvacet let bojuje. Do bojů je zapojeno sto různých vzbouřeneckých a kmenových milicí. Před násilím utekl z osmimiliónového Severního Kivu do sousedních provincií milión lidí. Skončili v Tanzanii, Ugandě a Burundi. Peter Salarna ze Světové zdravotnické organizace varoval, že mezi uprchlíky by se mohli objevit nakažení, protože lidé z oblasti, kterou označil za „válečnou zónu“, před boji stále utíkají.

Foto: Reuters

Zdravotní středisko a porodnice v Mangině

Ebola patří mezi krvácivé horečky. Poprvé byla zaznamenána na severu Konga v roce 1976. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, vnitřní a vnější krvácení a někdy i rozklad tkání. Úmrtnost se pohybuje podle kmene mezi 30 až 90 procenty. Lék na ebolu neexistuje, ale slibné jsou výsledky testů vakcíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám