Hlavní obsah

Dokud se KLDR úplně nezbaví jaderných zbraní, USA tvrdé sankce neuvolní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Tvrdé sankce uvalené na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému a raketovému programu zůstanou v platnosti, dokud se KLDR zcela nezbaví jaderných zbraní. Ve čtvrtek to řekl v Soulu americký ministr zahraničí Mike Pompeo, když informoval o výsledcích schůzky Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. KLDR přitom očekává postupné uvolňování sankcí.

Foto: Kim Hong-ji, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jihokorejský prezident Mun Če-in

Článek

„Prezident Trump byl neuvěřitelně jasný ohledně postupu denuklearizace a uvolňování sankcí. Dosáhneme úplného jaderného odzbrojení. Jenom v tom případě uvolníme sankce,“ řekl Pompeo, který se části historického jednání v Singapuru v úterý účastnil.

Severokorejská státní média přitom informovala ve středu, že se Kim a Trump dohodli na principu „simultánních akcí krok po kroku“ s jejíchž pomocí se dosáhne denuklearizace Korejského poloostrova. Ke zrušení sankcí po summitu přitom vyzvala Čína, takže je možné, že by je mohla přestat uplatňovat tak tvrdě, jako dosud. [celá zpráva]

Ze závěrečného prohlášení není jasné, kdy se KLDR zbaví jaderných zbraní, jak se k tomu zavázala, a jak bude tento proces ověřován. Pompeo dal najevo, že KLDR je oddána plánu denuklearizace, dodal ale, že půjde „o proces, a ne jeden jednoduchý krok“.

Jihokorejský prezident Mun Če-in při jednání s Pompeem dal najevo, že souhlasí s názorem amerického prezidenta, že dohoda odvrátila jaderný konflikt a svět je díky ní bezpečnější. „Objevilo se mnoho analýz výsledků summitu, ale já si myslím, že nejdůležitější je, že lidé ve světě včetně těch v USA, Japonsku a Koreji byli schopni uniknout hrozbě války, jaderných zbraní a raket,“ řekl Mun Pompeovi. Americký ministr dodal, že Trump svá prohlášení o bezpečnějším světě říkal „s otevřenýma očima“.

Reklama

Výběr článků

Načítám