Hlavní obsah

Dobyli jsme vzdorující údolí Pandžšír, tvrdí Tálibán

Aktualizováno

Hnutí Tálibán tvrdí, že má pod kontrolou celé území Afghánistánu včetně údolí Pandžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje z Tálibánu. Informace ale nelze nezávisle ověřit.

Foto: Jalaluddin Sekandar, ČTK/AP

Výcvik milice v Pandžšírském údolí

Článek

Server BBC uvedl, že v údolí Pandžšír probíhají urputné boje, v nichž přišly o život stovky ozbrojenců, a že vítězství si připisují obě strany.

„Díky milosrdenství Alláha držíme celý Afghánistán. Porazili jsme rebely a Pandžšír je nyní pod naším velením,” citoval Reuters jednoho z velitelů jednotek Tálibánu.

Tálibán během srpna využil stahování Američanů a jejich spojenců a během bleskového tažení ovládl celou zemi. Hnutí se ale dušuje, že se změnilo a nenastolí stejnou krutovládu, kterou Američané v roce 2001 svrhli.

Šéf NATO: Chceme dostat další lidi z Afghánistánu, Tálibán má dodržet sliby

Zahraniční

Povstalci porážku odmítají 

Mluvčí Ahmada Masúda, který vzbouřencům v Pandžšíru velí, stanici BBC řekl, že informace Tálibánu jsou zcela mylné a že jsou to naopak jeho odpůrci, kteří zatím mají ve vzájemných střetech navrch. „Propaganda Tálibánu stále znovu opakuje, že Pandžšír padl - ale v uplynulém týdnu jsme viděli, že to není pravda, ba naopak - síly odporu je donutily se stáhnout,” řekl Alí Nazárí.

V Pandžšíru dál zůstává i jeden bývalý viceprezident Amrulláh Sálih, který Masúda podporuje. V pátek zveřejnil na sociálních sítích video, kde popírá zprávy o tom, že uprchl, a potvrzuje tuhé boje o údolí. „Bezpochyby jsme v obtížné situaci. Čelíme invazi Tálibánu. Na jejich straně jsou oběti, my také máme mrtvé... Nevzdáme se. Budeme bojovat za Afghánistán,” řekl Sálih.

Reklama

Výběr článků

Načítám