Hlavní obsah

Demonstranti se koupají v bazénu v domě srílanského prezidenta a odmítají odejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Odpůrci srílanského prezidenta Gotabaji Radžapaksy, kteří v sobotu vtrhli do jeho rezidence a koupali se tam v bazénu, uvedli, že rezidenci neopustí, dokud hlava státu neodstoupí. Podle předsedy parlamentu prezident slíbil, že odstoupí ve středu. Demonstranti prý budou dál okupovat i sídlo premiéra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti na Srí Lance vrthli do sídla prezidenta a vykoupali se v jeho bazénuVideo: Reuters

 
Článek

„Náš boj neskončil,“ sdělil vůdce studentského protestu Lahiru Virasekara agentuře AFP. „Neopustíme boj, dokud (Radžapaksa) neodejde,“ dodal.

Dav demonstrantů v sobotu ráno zamířil k prezidentskému paláci. Policie se je snažila zastavit slzným plynem, vodními děly i střelbou ze vzduchu, ale marně.

Nakonec demonstranti prorazili bariéry a vtrhli do rezidence prezidenta. Tam se procházeli po pokojích a posedávali v křeslech.

Srílanský prezident po mohutných protestech ve středu odstoupí

Svět

Někteří také skočili do bazénu a koupali se v něm. Využili i luxusních koupelen a také sebrali část vybavení ze šuplíků.

V sobotu rovněž vtrhli do sídla premiéra Ranila Vikremesina, který se snažil jednat s předsedy všech stran. Dokud se s nimi nedomluví, z funkce prý neodejde, svůj mandát si však ponechat nemíní.

V jeho sídle zapálili demonstranti oheň, i když premiér byl jmenován nedávno a nepatří ke klanu Radžapaksových. Demonstranti totiž nevěří prohlášením politiků, že odejdou.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Demonstranti na zahradě sídla srílanského premiéra

Naopak prezident se nevyjádřil, od pátku se totiž neví, kde je. Armáda tvrdí, že ho odvezla do bezpečí, protože se v sobotu očekávaly protesty.

Obhájce lidských práv Bhavani Fonseka řekl agentuře Reuters, že příštích několik dní bude extrémně nejistých a bude zajímavé sledovat, jestli oba lídři skutečně odejdou ze svých pozic.

Při sobotních protestech bylo zraněno několik desítek lidí. Tři byli ošetřeni kvůli střelným poraněním.

Jak vládnoucí rodina Rádžapaksových zruinovala Srí Lanku

Svět

Lidé demonstrují kvůli zoufalé ekonomické situaci. Pokladna je prázdná, zemi došla paliva, přidělují se jen sanitkám, hasičským, policejním a vojenským vozům, vozidlům hromadné dopravy a autům převážejícím potraviny.

Země si nemá zač další koupit. Splátky půjček odložila a je považována za zemi v bankrotu.

Školy jsou zavřené a obyvatelé měli do neděle zůstat doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám