Hlavní obsah

Jak vládnoucí rodina Rádžapaksových zruinovala Srí Lanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo

Srí Lanka, která patřívala k oblíbeným turistickým destinacím, krachuje. V zásobnících jsou poslední tisíce tun benzínu a nafty. Další nafta má dorazit o víkendu, ale země nemá na její zaplacení. Zemi zruinovala politika vládnoucí rodiny Rádžapaksových, uvedl list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Srí Lanka se ocitla na pokraji naprostého nedostatku pohonných hmotVideo: Reuters

 
Článek

Ministr energetiky Kančana Vidžesekera v neděli varoval, že srílanská centrální banka může na nákup pohonných hmot poskytnout pouze 125 milionů dolarů (asi 2,96 miliardy korun), naplánovány jsou přitom dodávky za 587 milionů dolarů.

V zemi už je zakázána soukromá doprava, tankovat mohou pouze autobusy, vlaky a sanitky a vozidla přepravující potraviny. Země dluží 800 milionů dolarů sedmi dodavatelům za nákupy, které uskutečnila na začátku tohoto roku.

Evropa vysává světové zásoby LNG. Odnášejí to chudé země

Ekonomika

Srí Lanka zažívá největší krizi od roku 1948, kdy získala samostatnost. Pokladna je prázdná a země nemůže dovážet paliva, potraviny ani léky. Podle OSN čelí „strašné humanitární krizi“. Mnozí mají jen jedno jídlo denně, v nemocnicích se neoperuje a zavřené jsou i školy.

„Naše ekonomika se zcela zhroutila,“ řekl parlamentu premiér Ranil Vikremesinghe.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Lidé na Srí Lance kvůli krizi oprašují kola

Krize je taková, že zasáhla i vládnoucí rodinu Rádžapaksových. Po masových protestech, které začaly v březnu a na nichž zaznívalo volání po demisi hlavy státu, odstoupil 9. května bývalý prezident a premiér Mahinda Rádžapaksa.

Skončil také ministr financí Basil Rádžapaksa, který zemi de facto vládl. Ministerského postu se vzdal v dubnu a začátkem června odešel i z parlamentu.

Rozkol ve vládnoucí rodině

V autokratické rodině, která ovládala zemi, došlo na jaře k rozkolu, zhoršil se vztah mezi bratry Mahindou a Gotabajou, který je prezidentem a který volání po demisi odmítl.

Příznivci Mahindy v době jeho ohlášené rezignace 9. května napadli tábor demonstrantů a policie navzdory výzvám prezidenta nezasáhla. Dav pak zaútočil na rezidenci premiéra, kterého i s jeho syny musely evakuovat speciální jednotky. Domy více než 70 poslanců vládnoucí strany SLPP a Rádžapaksových spojenců byly zapáleny a jeden poslanec zahynul.

Při zatím nejbouřlivějších protestech na Srí Lance zemřelo osm lidí

Svět

Gotabaja zůstává u moci, i když i poslanci na něj křičeli, aby šel domů.

Ministry, kteří odešli, nahradil bývalými vojáky, kteří ale situaci nedokázali zvládnout, a vše se ještě zhoršilo, když zakázal používat umělá hnojiva. To položilo místní zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Protesty na Srí Lance proti vládnoucí rodině

Gotabaja, který byl oslavován, že dokázal ukončit občanskou válku s Tamilskými tygry, ovšem podle listu The Guardian není ten, kdo zemi řídil a kdo ji přivedl na hranici bankrotu.

Podle expertů vina padá hlavně na hlavu mladšího bratra Basila, který začínal jako muž v pozadí, jenž zařizoval kuloárové dohody, načež se v roce 2021 stal ministrem financí.

Intrikán u moci

Podle mediálního magnáta Dilitha Džajvíry, který je spojen s rodinou Rádžapaksových, byl naprosto nekompetentní a ignoroval varování, že země spěje k bankrotu. Loni v říjnu na setkání magnáta s ministrem financí a prezidentem „nedokázal odpovědět ani na základní otázky“.

„Říkal jen, že najdeme peníze tady a tam a všechno bude v pořádku, splatíme své dluhy. Viděl jsem, že vůbec nerozumí ekonomice,“ dodal Džajvíra.

Foto: Profimedia.cz

Basil Rádžapaksa ohlašuje odchod z parlamentu.

„Předložil jsem 11 vládních dokumentů varujících před blížící se krizí,” řekl jeden z bývalých ministrů, Udaja Gammanpila, kterého nechal Basil letos v březnu odvolat, protože kritizoval jeho kroky.

„Kdykoli jsme vznesli ekonomickou otázku, Basil měl pocit, že zasahujeme do jeho práce, a urazil se. Opakovaně tvrdil, že je vše v pořádku. Ale podle mého hodnocení nemá ani základní znalosti o ekonomii,” poznamenal.

„Basil měl skutečnou moc,“ dodal Udaja Gammanpila, „Gotabaja nevěděl, jak jsou věci špatné, byl jen nastrčenou postavou.“

Když v roce 2014 Mahinda neuspěl v prezidentských volbách, z korupce obviněný Basil založil novou stranu SLPP a pomohl rodině udržet se u moci a vrátit se po krátké pauze do nejvyššího úřadu.

Protože nově přijatý dodatek ústavy neumožňoval, aby Mahinda v roce 2019 usiloval o třetí mandát prezidenta, byl navzdory odporu části rodiny do volebního klání vyslán Gotabaja. Basil už v roce 2018 otevřeně řekl, že „pokud Gotabaja uspěje, budu to já, kdo bude řídit zemi, protože je v politice nováčkem“. A tak se stalo.

Klíčové posty ve vládě získali Basilovi muži a politicky nezkušený Gotabaja se řídil jejich radami. V roce 2019 snížil daně, i když to znamenalo brutální snížení příjmů státní poklady o bilion rupií za dva roky (v té době to bylo zhruba 130 miliard korun). Hlavní ekonomický poradce se navíc postavil proti omezení dovozu.

Srí Lanka se chce vyhnout bankrotu, pozastavila splácení zahraničního dluhu

Ekonomika

Když SLPP vyhrála v roce 2020 parlamentní volby, moc Rádžapaksů se ještě upevnila. Mahinda se stal premiérem a jeho syn a pravděpodobný dědic impéria Namal se stal členem kabinetu.

Na problémy se zadělávalo léta 

List The Guardian uvádí, že problémy ale nezačaly až v roce 2019, kdy se Gotabaja chopil moci, a také že k nim přispěla i pandemie koronaviru, protože země je hodně závislá na příjmech z turistického ruchu.

Už od roku 1977 import převyšoval export a zadlužení země se prohlubovalo. „Byla to časovaná bomba, která se kumulovala po několik dekád,“ upozornil exministr Gammanpila.

Situace se pak zhoršila poté, co byl v roce 2005 zvolen prezidentem Mahinda a rodina Rádžapaksových začala dominovat politice. Srí Lanka si začala masivně půjčovat – napřed kvůli tři desítky let trvající válce s Tamilskými tygry, kteří byli brutálně rozprášeni v roce 2009 (Gotabaja je jako někdejší ministr obrany dokonce podezřelý ze spáchání válečných zločinů), a pak kvůli avizovanému superrychlému rozvoji, kdy se měly expresně budovat silnice, letiště, stadiony a elektrická síť.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Mahinda Rádžapaksa (vlevo) a jeho bratr Gotabaja

HDP sice stoupl z 20 miliard dolarů z roku 2004 na 87 miliard dolarů v letech 2017 a 2018 (v roce 2020 to bylo 80 miliard dolarů), v té době si ale země půjčila 14 miliard dolarů, takže celkové zadlužení činí 51 miliard dolarů, z nichž sedm je splatných letos.

Rádžapaksové také čelili kritice kvůli rozšířené korupci, úplatkářství a praní špinavých peněz, přičemž stíhaný byl i Basil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám