Hlavní obsah

Deltu v Číně šíří zaměstnanci aerolinek, ruší se lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína výrazně zpřísnila podmínky pro cestování po zemi ve snaze omezit šíření koronaviru. V zemi bylo odhaleno největší ohnisko za dlouhé měsíce, evidovány jsou stovky případů nákazy indickou mutací delta, které jsou spojené se zaměstnanci aerolinek.

Foto: China Daily, Reuters

Odběr vzorků pro test na koronavirus ve Wu-chanu

Článek

Nákaza se potvrdila skoro u pěti set lidí v 25 městech v 17 z 31 čínských provincií. Nové případy byly zaznamenány jak v Pekingu, tak poprvé od loňska i ve Wu-chanu, odkud se epidemie původně rozšířila.

V úterý bylo potvrzeno 71 případů komunitního přenosu, uvedla ve středu národní zdravotní komise. Skoro polovina z nich připadá na Tiang-su, kde se objevilo ohnisko na letišti, a 15  případů bylo zjištěno v Chu-nanu.

Správy všech 31 provincií doporučily obyvatelům, aby neopouštěli oblasti, kde žijí, není-li to nezbytně nutné, a vyhnuli se čtyřem oblastem s vysokým rizikem nákazy a dalším 120 se středním rizikem, uvedl list The Guardian.

Zrušené spoje a uzávěry

Nanking a Jang-čou zrušily veškeré domácí lety a Peking zrušil 13 vlakových linek a všechna autobusová spojení a letecké linky do oblastí, kde se objevily nové případy nákazy. Na 23 nádražích byl zastaven prodej jízdenek do hlavního města. V Nankingu, Wu-chanu i v povodněmi postiženém Čeng-čou jsou testováni všichni obyvatelé a toto město mohou opouštět jen osoby s negativními testy.

Foto: China Daily, Reuters

Číňané čekají na očkování.

V Pekingu je uzavřena obytná čtvrť s více než 10 000 obyvateli. Místní lockdowny se týkají milionů lidí, turisty oblíbené Čang Ťia-ťie nesmí od pátku opustit půldruhého milionu lidí, nedaleké Ču-čou v provincii Chu-nan nesmí nejméně po tři dny opustit 1,2 milionu obyvatel, protože se tam provádí testování a očkování.

V zemi se podle stanice BBC nově očkují i děti mezi 12 a 17 lety. Čína chce do konce roku naočkovat 80 až 85 procent celé populace.

Nákaza spojená s letištěm 

Většina aktuálních případů je spojována se zaměstnanci letišť v Nankingu a Nankingu Lu-kou, kteří uklízeli letadlo přilétnuvší z Ruska a několik letadel na domácích linkách. Turisté mířící přes Lu-kou na koncert v Čang Ťia-ťie v provincii Chu-nan nákazu dále rozšířili.

„Čang Ťia-ťie se nyní stalo novým základním ohniskem pro šíření epidemie v Číně,“ řekl na počátku týdne hlavní expert na infekční choroby Čung Nan-šan. Tam nemoc rozšířila 64letá žena, která navštívila salóny, kde se hrají karty.

List Global Times v neděli varoval, že se nesmějí opakovat chyby, ke kterým došlo v Nankingu, a je potřeba lépe řešit přechody mezi čínským uzavřeným protiepidemickým systémem a „turbulentním vnějším světem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám