Hlavní obsah

Číně unikly plány pro případ zhroucení režimu v Severní Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské armádě unikly plány pro případ, že se v sousední Severní Koreji zhroutí režim Kim Čong-una. Dokumenty, o nichž informovala japonská agentura Kjódó, počítají při případných nepokojích v KLDR nejen se založením uprchlických táborů na čínské straně hranice, ale také se zadržením předních severokorejských představitelů a reakcí na zahraniční síly.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un

Článek

Klíčoví severokorejští politici a armádní velitelé, kteří by se mohli stát cílem buď nepřátelské frakce, nebo „vojenské mocnosti“, což jsou zřejmě USA, by podle dokumentu měli být umístěni do zvláštních táborů, kde budou monitorováni. Současně by se jim mělo zabránit ve vedení dalších vojenských operací a dalších krocích, které by mohly poškodit čínské národní zájmy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čínští stratégové počítají s tím, že ve zhroucení vlády v KLDR by mohl vyústit nějaký incident, na němž by se podílely „zahraniční síly“. Plánovači shledali, že většina z miliónů uprchlíků by se vydala přes hranici do Číny. Dokument počítá s prověřováním každého z nich a odmítnutím všech, kteří budou považováni za nebezpečné nebo nežádoucí.

Zpráva v té souvislosti vyzývá k lepší ochraně více než 1400kilometrové hranice se Severní Koreou.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Peking varoval KLDR před dalším testem

Čína je nejvýznamnějším spojencem Severní Koreje. Před pár dny ovšem varovala Pchjongjang před dalším údajně chystaným jaderným testem. Peking upozornil, že „v žádném případě nedovolí válku nebo chaos na svém prahu“. Jak upozornil britský deník The Daily Telegraph, Čína také v prvních třech měsících letošního roku odmítla do KLDR exportovat ropu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Výběr článků

Načítám