Hlavní obsah

Čína se chystá odpálit hráz jezera ohrožujícího milión lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Čínští ženisté se v sobotu chystají odpálit poslední "zátku" zeminy před odtokovým kanálem vykopaným v uplynulých dnech u Tchang-ťia-šan, a zahájit regulované vypouštění nechtěného jezera za závalovou hrází. Úřady provedly nácvik na superevakuaci všech 1,3 milionu lidí, kteří by byli ohroženi, kdyby závalová hráz náhle povolila pod tlakem vody.

Foto: China Daily , Reuters

Zával u jezera Tchang-ťia-šan

Článek

Hráz vznikla v důsledku silného zemětřesení z 12. května, kdy z hor sklouzla masa zeminy a zasypala koryto řeky Ťien, její zadržené vody poté začaly ohrožovat na 1,3 milionu obyvatel níž po proudu.

"Voda poteče dnes odpoledne," prohlásil Luo Chao-lung, představitel vojenských odborníků pracujících na vypuštění nechtěné hráze.

"V současnosti je situace kolem jezera pod kontrolou, obavy z možného protržení hráze a možné povodňové vlny byly odstraněny," řekl agentuře AFP okresní stranický představitel v regionu Chan Kuej-ťün.

Čínské úřady z oblasti nejvíce ohrožené případnou povodní evakuovaly 197 000 obyvatel. 

Odbourávání hráze se zavrhlo 

"Tito lidé ale nebudou evakuováni, pokud se podaří vodu z jezera vypouštět postupně," uvedl představitel města Mien-jang, nejohroženějšího z obcí ležících pod hrází.

Obrovské nechtěné jezero Tchang-ťia-šan představuje největší nebezpečí v oblastech postižených zemětřesením. Jezero za závalem je kilometry dlouhé a obsahuje miliony kubických metrů vody. Její hladina byla v pátek asi jen 20 metrů pod nejnižším bodem závalu.

Tisíce ženistů vybavených i těžkými bagry kopalo v uplynulých dnech 24 hodin denně v pevném svahu kolem hráze odvodňovací kanál, kterým mají být zadržené vody vypuštěny.

Původní představy, že jezero by bylo možné vypustit postupným odbouráváním hráze výbušninami, byly opuštěny. Složení hráze z balvanů, hlíny a drobnějšího kamení totiž nezaručuje, že kdyby se voda začala valit vrchem, nespláchla by v mžiku celou hráz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám