Hlavní obsah

Politika jednoho dítěte umocňuje po zemětřesení tragédii čínských rodin

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínská státní politika kontroly porodnosti, v rámci níž mají rodiče povoleno mít jen jedno dítě, umocňuje tragédii rodin postižených pondělním zemětřesením. To bylo nejhorší za poslední dekády a stovkám rodin zabilo jediného potomka.

Foto: Aly Song , Reuters

Obětí zemětřesení v Číně může být na 50 000.

Článek

„Všude plakaly děti, hlas mého syna jsem ale nezaslechla,“ citovala CNN jednu z matek plačících u trosek budovy školky. Ruiny budovy pohřbily její jediné dítě, jemuž bylo pět let.

Jihozápadní čínské oblasti, které zemětřesení postihlo, jsou místem téměř absolutní zkázy - místy spadlo 80 procent budov. Tisíce rodičů čekají na zprávu o nalezení jejich jedináčka, jejíž příchod se s přibývajícími hodinami zdá být stále méně pravděpodobný. Čínská státní média oznámila, že mrtvých může být na 50 000.

„Byla tam spousta plačících rodičů, kteří se s přílivem dalších mrtvých těl snažili zjistit, zda mezi nimi není jejich dítě. Kolabovali, když své jediného potomka poznali“. (Uvedl to jeden ze svědků pro Financial Times)

Vládní kontrola populace

Nařízení čínské vlády, které od roku 1979 limituje počet dětí u většiny párů na jedno, má zabránit masivnímu nárůstu obyvatelstva. Za tři desítky let tak bylo zabráněno narození téměř půl miliardy lidí.

Některé rodiny nařízení ignorují a mají víc dětí, protože si mohou dovolit platit pokuty ve výši desítek tisíc korun. V chudých zemědělských oblastech jako je zemětřesením postižená provincie S’čchuan, je situace jiná. Rodiny mohou požádat o povolení mít druhé dítě, úřady ale většinou žádost zamítnou. Desetitisíce dětí, které se přes zákaz narodí, jakoby neexistovaly: nemají úředně potvrzené jméno, nemohou se vzdělávat ani legálně pracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám