Hlavní obsah

Čína poslala nad Tchaj-wan rekordní počet 28 vojenských letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Osmadvacet čínských vojenských letadel vlétlo v úterý do tchajwanské zóny. Jde o zatím největší počet letadel, která Čína nad Tchaj-wan vyslala. Doposud nejvíce jich bylo 12. dubna, kdy vniklo do tchajwanské zóny 25 letounů.

Foto: ČTK/AP

Čínská stíhačka J-16.

Článek

Do tchajwanské zóny ADIZ v úterý vlétlo čtrnáct stíhacích bombardérů Shenyang J-16, šest stíhacích letounů J-11 a čtyři strategické bombardéry H-6. Doprovázel je jeden stroj včasné výstrahy Y-8, další letoun Y-8 určený pro radioelektronický boj (REB) a dva stroje včasné výstrahy KJ-500, což je čínská obdoba stroje AWACS.

Stroje J-11 jsou v Číně vyráběné ruské Su-27, J-16 je z nich odvozená modernizovaná varianta.

Zatímco deset stojů J-16 za doprovodu šesti J-11 se blížilo k ostrovu z jihozápadu, dva stroje H-6, další čtyři J-16 a jeden Y-8 obletěly jižní výběžek ostrova a přiblížily se k němu z jihovýchodu pod krytím dalšího Y-8 pro REB.

Šlo tedy opět o simulaci útoku ze dvou stran, které mají za cíl zahltit tchajwanské systémy protivzdušné obrany.

Čína pod kritikou ukazuje svaly

Let byl podniknut dva dny poté, co skupina G7 kritizovala Čínu za porušování lidských práv, autokracii a porušování ekonomických nařízení.

V pondělí pak NATO na svém summitu varovalo, že ambice a asertivní chování Číny představují systematické výzvy pro mezinárodní řád, založený na pravidlech i pro oblasti důležité pro bezpečnost aliance.

Strach vzbuzuje sílící jaderný arzenál Pekingu i čínská účast na ruských vojenských cvičeních v euroatlantickém prostoru. Čína to odmítla s tím, že jde o nafukování „teorie čínské hrozby“.

Biden slíbil evropským státům, že jim na rozdíl od Trumpa pomůže

Evropa

Čína vyslala letadla k Tchaj-wanu ve stejný den, kdy do Jihočínského moře, na které si Peking klade nepodložené a mezinárodními institucemi odmítnuté nároky, vplula skupina lodí amerického námořnictva.

Čína nesdílí naše hodnoty, řekl Stoltenberg po jednání s Bidenem

Svět

Agentura Reuters, s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s bezpečnostními otázkami Tchaj-wanu, uvedla, že Čína trasou vojenských letounů vyslala zastrašující vzkaz právě Spojeným státům.

Čína nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu

Svět

Peking navíc prohlásil, že Čína nebude tolerovat intervenci zahraničních sil v otázce Tchaj-wanu.

„Nikdy nebudeme tolerovat pokusy o získání nezávislosti nebo svévolný zásah zahraničních sil do otázek Tchaj-wanu, takže musíme na tyto tajné dohody rázně reagovat,“ sdělil na tiskové konferenci mluvčí čínské vlády pro záležitosti Tchaj-wanu Ma Siao-kuang.

Na dotaz, zda čínské narušení tchajwanského vzdušného prostoru souviselo s prohlášením lídrů zemí G7, odvětil, že za napětí může tchajwanská vláda.

Tchaj-wan chce spolupracovat s USA na odstrašení hrozby ze strany Číny

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám