Hlavní obsah

Čína chce obchodovat s Libyí, Řím již dohodl spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Peking

Čína si přeje pokračovat ve "vzájemně výhodných" ekonomických a obchodních vztazích s Libyí a vybídla tuto zemi, aby chránila její investice. Informovaly o tom v úterý agentury AFP a Reuters. Naději na pokračování obchodní spolupráce s Libyí po případném pádu Muammara Kaddáfího vyjádřil také italský ministr zahraničí Franco Frattini. Kaddáfího režim ohrožují povstalci, kteří pronikli do hlavního města Tripolisu. Libyjskému lidu v úterý v této souvislosti blahopřál i Írán.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Svět chce s Libyí obchodovat i po pádu režimu Muammara Kaddáfího (na snímku).

Článek

Itálie ve své bývalé kolonii investovala miliardy eur v sektoru obrany a stavebnictví. "Souhlasili, že budou dodržovat všechny smlouvy, včetně těch s italskými společnostmi", za které se Libye zaručila, řekl šéf italské diplomacie s poukazem na povstaleckou radu v libyjském Benghází, s níž se prý již dohodl na oživení vzájemných vztahů a široké vzájemné spolupráci. "Itálie má smlouvy s Libyí, ne s Kaddáfím," řekl také Frattini.

Podobně Čína nalila miliardy dolarů do libyjských nalezišť ropy, železnice a telekomunikačních služeb. V pondělí na vývoj v Tripolisu reagovala prohlášením, že rozhodnutí Libyjců respektuje. Rusko a Čína s podporou povstání proti Kaddáfímu zpočátku váhaly a zástupce libyjské, povstalci držené ropné společnosti AGOCO se nechal slyšet, že ruské a čínské společnosti podnikající v Libyi by mohly na postoj jejich vlád doplatit. Obavy ze ztráty Libye v pondělí vyjádřil i ředitel Rusko-libyjské rady pro podnikání Aram Šegunc.

Západ si má uklidit nepořádek

"Čínské investice v Libyi, především v sektoru ropy, jsou jedním z aspektů vzájemné hospodářské spolupráce mezí Čínou a Libyí, a ta je ke vzájemnému prospěchu lidu obou zemí," řekl novinářům zástupce obchodního oddělení na čínském ministerstvu zahraničí Wen Čung-liang. Peking prý doufá, že po zklidnění situace bude Libye dál chránit zájmy čínských investorů a Peking bude moci se zemí dál spolupracovat, podotkl.

Čínský tisk v úterý podle agentury AFP uvedl, že je zodpovědností Západu "uklidit nepořádek", který v Libyi udělal. "Porazit režim je divadlo pro média, jednat o rekonstrukci jím není," napsal také v úvodníku deník Global Times.

V souvislosti s nejnovějším vývojem v úterý "libyjskému lidu" gratulovalo íránské ministerstvo zahraničí. Podotklo, že povstání v Libyi celou dobu podporuje. Teherán v minulosti s Kaddáfího režimem udržoval chladné vztahy, březnovou intervenci Severoatlantické aliance v Libyi ale kritizoval. Nyní se nechal slyšet, že je připraven sdílet s Libyjci svou zkušenost při obnovování spravedlnosti a svobody "ve světle náboženství".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám