Hlavní obsah

Chilský exministr stojí kvůli pandemii před soudem

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před soudem vypovídal bývalý chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich. Kvůli svému postupu v boji proti koronaviru podle listu El País čelí obvinění z neúmyslného zabití, pozdního poskytnutí veřejné péče či falšování statistik. Vyšetřován je i prezident Sebastián Piňera a několik dalších úředníků.

Foto: Profimedia.cz

Jaime Maňalich

Článek

Chile zažívalo vrchol epidemie v polovině června. Maňalich i zbytek vlády byli tvrdě kritizováni za nedostatečná opatření.

Kabinet sice vyhlásil stav nouze už v polovině března, celostátní karanténu ale nezavedl a vyhlašoval ji jen regionálně, podle situace. Když média zjistila, že ministerstvo pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) uvedlo zhruba dvojnásobný počet úmrtí s covidem-19, než zveřejnilo doma, musel Maňalich „od válu“.

Konec diktátorova odkazu. Chilané v referendu podpořili vytvoření nové ústavy

Amerika

Lépe než v USA

Vysvětlování dramatického rozdílu v číslech tím, že pro WHO ministerstvo započítalo i případy, u nichž bylo na koronavirus jen podezření, protože organizace „to tak chtěla“, mu nepomohlo. „Od začátku jsem věděl, že půjde o epidemii nebývalých rozměrů. Proto jsem mimo jiné rozšířil počty laboratoří pro testování z jedné na osmdesát a zhruba čtyřikrát navýšil kapacity lůžek na JIP,“ hájil se před soudem Maňalich.

Chile provedlo v přepočtu na obyvatele nejvíc testů z celé Latinské Ameriky, dvakrát víc než třeba Brazílie. Proto je podle odborníků mezi zeměmi v regionu, které dokázaly zploštit pandemické křivky. Podle Panamerické zdravotnické organizace (PAHO) je v Latinské Americe na rozdíl od USA celkově patrný stále klesající trend.

Pokles šíření koronaviru eviduje Střední Amerika, Chile, Paraguay či Uruguay nebo i Brazílie. Za účinné trasování vedoucí ke zlepšení situace chválila PAHO i Argentinu, Kostariku či Jamajku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám