Hlavní obsah

Boje v Kongu mohou rozdmýchat epidemii smrtící eboly

– Kinshasa

Epidemie eboly by se mohla v Kongu rapidně zhoršit kvůli útokům ozbrojenců, odporu tamních komunit a geografickému šíření nemoci. V úterý před tím varovala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Stringer, Reuters

Pracovníci Světové zdravotnické organizace se připravují na boj s obávanou nákazou ve městě Beni.

Článek

„Obáváme se, že v příštích týdnech a měsících se může propojit několik faktorů, které vytvoří ucelenou bouři,” řekl podle agentury Reuters Peter Salama, který je zástupcem ředitele WHO v oddělení přípravy a reakce na naléhavé události.

Kongo čelí epidemii eboly již podesáté od roku 1976, kdy se virus poprvé objevil na severu země. Choroba se ale tentokrát poprvé vyskytla v zóně konfliktu, na východě tohoto středoafrického státu. Virus způsobuje horečky a vnitřní a vnější krvácení, nemoci podlehne polovina až 90 procent nakažených.

Stovka mrtvých, desítky nakažených

Radikálové patrně ze sousední Ugandy zaútočili v sobotu na východokonžské město Beni, kde během šestihodinového útoku zemřelo 18 lidí. V noci na úterý pak islamisté podle agentury AFP v regionu zabili jednoho člověka a dalších 17 unesli.

Víkendové násilí vedlo v pondělí k pozastavení preventivních akcí proti šíření eboly. Očkovací centra sice zůstala otevřená, ale zdravotníci se už nesnažili vypátrat osoby, které přišly do styku s nakaženými. Nová epidemie krvácivé horečky si přitom podle konžského ministerstva zdravotnictví vyžádala již 100 životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám