Hlavní obsah

Současná epidemie eboly může být nejhorší v historii, varuje organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obávaný virus ebola se dál šíří Kongem. A tentokrát je situace vážnější než kdykoliv před tím. Vir se totiž šíří v oblastech, kde zuří boje, chybí klíčová infrastruktura a lékaři se nemohou dostat k nakaženým. Nezisková organizace Mezinárodní záchranný výbor, která s epidemií bojuje, varuje, že by mohlo jít o nejhorší epidemii v historii.

Foto: Stringer, Reuters

Pracovníci Světové zdravotnické organizace se připravují na boj s obávanou nákazou ve městě Beni.

Článek

„Bez pružné, rozhodné, koordinované a efektivní reakce má tato epidemie potenciál stát se nejhorší, jakou jsme kdy zažili,“ uvádí Mezinárodní záchranný výbor v tiskovém prohlášení.

Potvrzených obětí současné epidemie je 75, desítky dalších lidí jsou nakaženy. Skutečný počet mrtvých a nakažených ale může být řádově vyšší.

Mezinárodních záchranný výbor se obává, že by mohla být v současnosti epidemie šířící se epidemie horší než ta z roku 2011, kdy choroba v Africe usmrtila 11 tisíc lidí a dostala se i na další kontinenty.

Nesmí se dostat do měst

Ebola se šíří v odlehlých oblastech u hranic s Ugandou, klíčové bude, aby se nedostala do hustěji obydlených míst.

Nejnovější epidemie eboly začala 1. srpna v obci Mangina. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, vnitřní a vnější krvácení či rozpad tkání. Úmrtnost u infikovaných může dosáhnout až 90 procent, záleží na konkrétním virovém kmenu.

Na ebolu, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám