Hlavní obsah

Biden schválil 100 milionů dolarů na evakuaci Afghánců spolupracujících s USA

Washington

Americký prezident Joe Biden schválil uvolnit až 100 milionů dolarů (2,56 miliardy korun) na „neočekávané a naléhavé” potřeby a evakuaci Afghánců, kteří ve své zemi spolupracovali s armádou Spojených států a hrozí jim za to odveta ze strany radikálního hnutí Tálibán. S odvoláním na Bílý dům o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

USA se chystají do konce srpna opustit Afghánistán, čímž ukončí konflikt, který vypukl po teroristických útocích Al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001. O osud tlumočníků a dalších spolupracovníků vyjadřovali obavy mimo jiné zákonodárci z obou hlavních politických stran v USA. Jejich znepokojení ještě posílily územní zisky povstalců Tálibánu z posledních týdnů i případ afghánského tlumočníka Sohaila Pardise, který jel na konci ramadánu 12. května z Kábulu za sestrou v provincii Chóst. Na silnici bylo kontrolní stanoviště Tálibánu. Ten jeho auto podle sdělení vesničanů zastavil palbou a tlumočníka sťal. Svému příteli se svěřil, že mu vyhrožovali smrtí jako špionovi Američanů.

Spojené státy plánují evakuovat ty Afghánce, kteří požádali o zvláštní americká víza kvůli hrozící odplatě Tálibánu. První část evakuovaných by měla být do konce července převezena na základnu Fort Lee ve Virginii, kde budou čekat na vyřízení své žádosti.

Podle Pentagonu by celkově na tuto základnu mělo být přepraveno na 2500 lidí. Bidenova administrativa nadto uvažuje o uvolnění ubytovacích kapacit v dalších vojenských základnách. Ve čtvrtek schválila Sněmovna reprezentantů zákon, který umožní vydat zvláštní víza až 8000 osobám, což by podle Reuters mělo stačit pro všechny oprávněné žadatele. Momentálně americké úřady evidují na 18 000 žádostí.

Bílý dům dále uvedl, že Biden v pátečním telefonátu sdělil afghánskému prezidentovi Ašrafu Ghanímu, že Afghánistán může nadále počítat s podporou USA, včetně rozvojové a humanitární pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám