Hlavní obsah

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se přestala zhoršovat

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se zlepšila, respektive přestala se zhoršovat. Na okraj jednání ministrů NATO v Istanbulu to řekl velitel amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu. Uvedl to deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Petr Blahuš, Právo

Velitel mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Článek

Generál Stanley McChrystal uvedl, že je to spíše jeho názor, který si vytvořil při četných rozhovorech s Afghánci i vojáky. Pozitivní vazbu zaznamenal například i u kmenových vůdců na výbušném jihu země. Věří, že spojenci zastavili posilování vlivu povstaleckého hnutí Tálibán.

McChrystal jen pár týdnů po svém příjezdu do Kábulu loni v létě americkému prezidentovi Baracku Obamovi poslal zprávu, v níž situaci v Afghánistánu popsal jako vážnou a zhoršující se. Obama mezitím rozhodl o vyslání asi 30 000 posil.

Do idyly je ale v Afghánistánu daleko. Zimní měsíce bývají obvykle méně násilné, přesto měli v lednu spojenci značné ztráty. Američané přišli o 30 vojáků, což je pro tento měsíc nejvíc za devět let trvání konfliktu.

McChrystalův názor nesdílí ani jiní velitelé. Náčelník spojených štábů USA admirál Mike Mullen minulý týden při slyšení v Kongresu řekl, že vliv Tálibánu roste ve většině afghánských provincií a Tálibové stále věří, že válku vyhrávají.

Předem ohlášená ofenziva

Generál McChrystal vystoupil před největší ofenzivou spojenců od invaze. Velitelé NATO ji v provincii Hílmand neobvykle oznámili předem. Ačkoliv to Tálibům dá možnost se na boj připravit, aliance vysílá pozitivní signál vůči obyvatelstvu, hájil nekonvenční přístup McChrystal.

Reklama

Výběr článků

Načítám