Hlavní obsah

Bez podpory Pákistánu by Tálibán neměl šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Tálibán dokázal za deset dní ovládnout velká afghánská města. Získat kontrolu nad celou zemí mu trvalo jen něco přes čtvrt roku. I když afghánské jednotky často prchaly bez boje a mnohdy nechaly na místě i výzbroj, jen s takto získaným vybavením by Tálibán tak rychle nepostupoval. Několik zdrojů uvedlo, že vzbouřenci měli podporu z Pákistánu, odkud dostávali do posledních okamžiků i zbraně.

Foto: Sidiqullah Khan, ČTK/AP

Tálibové v Kandaháru.

Článek

„Tálibán by nemohl vydržet dvacet let bez podpory z Pákistánu a nemohl by bez ní vést kampaně a zabezpečit si vítězství,“ řekl podle listu The Times of India bývalý britský velitel Richard Kemp, který sváděl tvrdé boje v Afghánistánu i v Iráku.

„Pákistán vytvořil Tálibán, Pákistán platil Tálibán a Pákistán podporoval Tálibán,“ dodal s tím, že hnutí, které vzniklo v roce 1994, mělo od počátku podporu z Pákistánu, aby Islámábád neztratil v zemi vliv.

Tato podpora ale nebyla jen historická. Podle afghánského velitele Sarfaraze ještě minulé úterý posílal Pákistán zbraně přes hlavní afghánsko-pákistánský hraniční přechod Torchám.

Na Twitteru napsal, že je to „potvrzená zpráva“. Dodal, že afghánská armáda byla pod „přímou agresí“ pákistánské tajné služby ISI, která Tálibán podporovala od svého vzniku.

Šéf ISI se modlil s vedením Tálibánu

Indický televizní kanál CNN-News18 zveřejnil o víkendu exkluzivní fotografie, jak se s vysokými představiteli Tálibánu v Kandaháru setkal šéf ISI Hamíd Faíz.

Ten se v pátek s mullou Abdule Gháním Baradarem a dalšími předáky hnutí účastnil pátečních modliteb v Kandaháru. CNN-News18 už dříve informoval, že Pákistán hraje klíčovou roli při formování nové vlády v Kábulu.

Americký republikánský kongresman Steve Chabot, který je spolupředsedou indické skupiny a hájí zájmy hinduistů, řekl:

„Všichni víme, že Pákistán, zejména jeho tajné služby, hrál klíčovou roli při pěstování Tálibánu a umožnil mu převzetí moci. Je znechucující vidět pákistánské představitele, jak oslavují vítězství této skupiny, které přinese nepopsatelnou brutalitu afghánskému lidu.”

Konec otroctví

Když Tálibán ovládal Afghánistán, pákistánský premiér Imran Chán to označil za přetržení řetězů otroctví.

„Když převezmete jinou kulturu, stanete se psychologicky podřízenými. Pamatujte, že to je horší než skutečné otroctví. Je těžší odhodit řetězy kulturního otroctví. V Afghánistánu nyní tyto řetězy roztrhli.“

Chánovo vyjádření vyvolalo pobouření, pákistánská vláda proto podle indického serveru RepublicWorld oznámila, že zatím vládu Tálibánu neuzná.

Tálibán vraždí civilisty, tvrdí komisařka OSN

Svět

Premiér zdůraznil, že stojí po boku USA a označil americké rozhodnutí stáhnout z Afghánistánu vojáky za logické. Podle něj ale přišlo pozdě.

„Ideální čas, kdy skončit konflikt v rámci jednání, mohl být v době, kdy měly USA a NATO v zemi největší vojenskou sílu.“

Pákistánský ministr zahraničí Mehmúd Kureši řekl, že Pákistán chce hrát „pozitivní roli“ v Afghánistánu a chce pomoci vytvořit politickou vládu, která by zahrnovala všechny složky společnosti. Zdůraznil, že neupřednostňuje žádnou skupinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám