Hlavní obsah

Badatelé objevili záběry jihokorejských sexuálních otrokyň z válečných nevěstinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea zveřejnila údajně první známý filmový záznam zajatkyň, které během druhé světové války sloužily japonským vojákům jako sexuální otrokyně. Videonahrávku dlouhou 18 sekund natočily americké jednotky v Číně a v amerických archivech ji nalezli jihokorejští badatelé z Národní univerzity v Soulu. Záznam zachycuje, jak několik seřazených žen hovoří s čínským vojákem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První videozáznam jihokorejských žen, které během druhé světové války sloužily jako sexuální otrokyně japonským vojákůmVideo: Reuters

 
Článek

Jihokorejští aktivisté odhadují, že v nevěstincích japonské armády bylo nuceno působit na 200 tisíc žen. Má se za to, že pocházely hlavně z Koreje, ale také z Číny, Indonésie, Filipín a z Tchaj-wanu. Až dosud sexuální otroctví těchto žen dokazovaly pouze fotografie a svědectví přeživších.

Podle jihokorejských badatelů byl záznam natočen v provincii Jün-nan na jihu Číny u hranic s Barmou, Laosem a Vietnamem. Sedm korejských žen bylo v roce 1944 osvobozeno a promlouvající voják je podle týmu výzkumníků kapitán čínsko-amerických sdružených sil.

Neustálé jablko sváru

Téma těchto žen po dlouhou dobu komplikovalo vztahy mezi Japonskem a Jižní Koreou, která od Tokia očekávala omluvu a finanční odškodnění obětí. V roce 2015 se Japonsko oficiálně omluvilo a poškozeným ženám vyčlenilo miliardu jenů (200 miliónů korun).

Záležitost však vztahy těchto dvou asijských států komplikuje i nadále. Minulý rok vztyčili aktivisté sochu symbolizující sexuální otrokyni před japonským konzulátem ve městě Pusan. Japonsko v reakci na to dočasně odvolalo svého vyslance. Podobná socha byla umístěna i před japonský zastupitelský úřad v Soulu. Tokio žádá, aby obě  byly odstraněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám