Hlavní obsah

Austrálie žaluje Japonsko kvůli lovu velryb

Haag/Tokio

Austrálie podala v pondělí v Haagu žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ) s cílem zcela ukončit lov velryb, který v antarktických vodách provádí Japonsko v rámci svého výzkumného programu. Ten je podle mínění Austrálie jen zástěrkou komerčního lovu. Japonsko svůj program hodlá bránit.

Foto: Profimedia.cz

Japonští velrybáři bourají ulovenou velrybu.

Článek

"Myslím, že to je mimořádně politováníhodné," řekl v úterý podle AP hlavní tajemník japonské vlády Hirofumi Hirano. "Náš postoj v této věci se nemění a odpovíme řádným způsobem," dodal.

Japonsko se hájí, že lov velryb je starobylá kulturní tradice. Japonci každoročně uloví stovky velryb v rámci vědeckého výzkumu, který schválila Mezinárodní velrybářská komise (IWC) jako výjimku ze zákazu lovu velryb ke komerčním účelům.

Foto: Profimedia.cz

Na japonskou velrybářskou loď vytahují ulovenou velrybu s mládětem. Hájí se, že lov je pro vědecké účely.

Maso ulovených kytovců ale končí na stolech restaurací údajně proto, že k výzkumu již nebylo zapotřebí.

Kromě Japonska stejnou výjimku z moratoria využívají Island a Norsko. Také požadují zrušení moratoria. Podle Japonců stoupl počet velryb od vyhlášení moratoria natolik, že lze provádět omezený lov některých druhů.

Foto: Profimedia.cz

Japonci bourají ulovenou velrybu.

Japonsku pohrozila Canberra žalobou v únoru, pokud Tokio neukončí svůj program do listopadu, kdy začíná letošní velrybářská sezona. Lov je podle Canberry, která antarktické vody považuje za velrybí rezervaci, porušením mezinárodních závazků. [celá zpráva]

Před dvěma lety Austrálie vyslala do antarktických vod loď, která pořídila videozáznamy a fotografie o chování japonských velrybářů. Australané tvrdili, že tento materiál mohou použít jako důkaz.

Anketa

Souhlasíte s povolením lovu omezeného počtu velryb?
Ano
6,1 %
Ne
93,9 %
Celkem hlasovalo 2021 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám