Hlavní obsah

Austrálie donutila svobodné a nezletilé matky dát desetitisíce dětí k adopci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská premiérka Julia Gillardová se omluvila lidem, které od padesátých do sedmdesátých let postihla politika nucených adopcí. Svobodné mladé matky, většinou ještě teenagerky, byly nuceny dát svoje děti k adopci bezdětným párům. Šlo o desítky tisíc případů.

Foto: Andrew Taylor, ČTK/AP

Oběti nucených adopcí při projevu australské premiérky

Článek

Gillardová, která vystoupila před stovkami obětí této politiky, uvedla, že byla ostudná a způsobila mnoho bolesti, která přetrvává, napsala BBC.

„Dnes tento parlament jménem australského lidu přebírá odpovědnost a omlouvá se za politiku a praxi násilného oddělení matek od dětí, které vytvořilo celoživotní bolest a utrpení,“ řekla v sídle parlamentu v Canbeře. „Odsuzujeme tuto ostudnou praxi, které upřela vám, matkám vaše základní právo a povinnost milovat a starat se o své děti.“

Foto: Andrew Taylor, ČTK/AP

Australská premiérka Julia Gillardová

Premiérka uvedla, že matky nebyly informovány o svých právech, což znamená, že odebrání děti nemuselo být provedeno s jejich souhlasem. „Byla vám poskytnuta falešná ujištění, byly jste nuceny snášet nátlak a brutalitu neetických, urážlivých a mnoha případech nezákonných praktik,“ řekla premiérka.

Foto: Andrew Taylor, ČTK/AP

Australanky postiženi nucenými adopcemi kladou květiny po projevu premiérky, ve kterém se jim omluvila.

Gillardová rovněž uvedla, že australská vláda poskytne pět miliónů dolarů (102,5 milión korun) na podporu péče o matky, kterým byly odebrány děti.

Loni v únoru senátní výbor vyzval k omluvě poté, co byla zveřejněna zpráva, ve které ženy vypovídaly, že se dětí vzdávaly, aby nebyly stigmatizovány. Některé byly pod vlivem léků a podpisy některých byly dokonce zfalšovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám