Hlavní obsah

Austrálie bojuje proti e-cigaretám. Nikotinová náplň bude jen na předpis

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Austrálie se vrhla do boje proti závislosti na elektronických cigaretách. Nikotinové náplně do nich budou od října příštího roku vydávány pouze na předpis lékaře. Vláda doufá, že tímto krokem odradí od zlozvyku zejména mladou generaci včetně teenagerů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Federální vláda dala na doporučení australské Správy terapeutického zboží (TGA). Podle té neexistuje žádný důkaz, že by e-cigarety byly bezpečnější cestou, jak skončit s kouřením klasických cigaret, a podle jejího zjištění se našel jen malý vzorek kuřáků, kterým elektronická cigereta pomohla skončit s kouřením úplně.

První oběť e-cigaret v Evropě. Osmnáctiletému Belgičanovi selhaly plíce

Evropa

Austrálie už dříve zakázala prodej nikotinových náplní do e-cigaret po celé zemi. V jižní části Austrálie je dokonce zakázáno i jejich držení. Ministr zdravotnictví Greg Hunt navíc dodal, že země dá nejméně milion dolarů (zhruba 21,5 milionu korun) na kampaň proti kouření.

Vaping je způsob innhalace látky, obsažené v náplni elektronické cigarety. Ta se odpařuje, vaporizuje. Nejčastěji je tato látka obsažena v tzv. e-liquidu, tedy tekuté náplni e-cigarety, která se zahřívá a odpařuje. Na rozdíl od klasické cigarety neobsahuje řadu škodlivin, které vznikají při spalování tabáku.

Na základě dotazníku australská vláda zjistila, že v současnosti elektronické cigarety kouří přibližně 1,5 milionu Australanů a přibližně 2,4 miliony lidí vaping alespoň jednou vyzkoušely.

Zarážející je, že vapují lidé, kteří by jinak ani nekouřili.
Kardiolog Michael Blaha

O škodlivosti elektronických cigaret se dosud vedou diskuse. Vaping je považován za zdravější metodu kouření než klasické cigarety, protože spalováním tabáku neprodukují dehet ani oxid uhelnatý. Lékaři po celém světě se však obávají dlouhodobých účinků chemických látek obsažených v e-cigaretách.

Mládež: místo konopí a alkoholu e-cigarety a energy drinky

Domácí

Uznávaný kardiolog Michael Blaha ze zdravotního střediska Johnse Hopkinse například vaping nepovažuje za příliš zdravější variantu kouření. „Nejvíce zarážející je fakt, že vapují lidé, kteří by jinak ani nekouřili. Především mladí,“ uvedl.

V Evropě loni elektronické cigarety připravily o život prvního člověka. Na následky jejich používání zemřel 18letý Belgičan Raphaël Pauwaert, který jako náplň používal legální konopný olej, který není omamnou látkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám