Hlavní obsah

Mládež: místo konopí a alkoholu e-cigarety a energy drinky

Právo, Oldřich Danda

Trávení volného času a užívání legálních či zakázaných drog se u mladých Čechů výrazně mění. Ještě před deseti lety si šestnáctiletí volnou chvíli krátili mnohem víc ve společnosti kamarádů kouřením marihuany nebo cigaret a popíjením alkoholu. Dnes jsou spíš doma a hrají počítačové hry, ale místo tabáku kouří e-cigarety a alkohol vystřídaly energetické nápoje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mladí lidé navíc začali stejně jako dospělí objevovat zrádné kouzlo psychoaktivních léků.

Podle nové evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) za rok 2019 má v Česku zkušenost s konopím 28,4 procenta studentů, před pěti lety to bylo 36,8 a před 10 lety 42,3 procenta dotázaných.

V databázi máme generace závislých, říká adiktolog

Domácí

„Pro naše náctileté už není užívání konopí a dalších drog tak atraktivní, jako bylo dřív. Souvisí to s jejich pobytem na sociálních sítích a s hraním počítačových her. Což přináší také rizika,“ sdělil nová data šéf českého monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

Podle studie se zvyšuje počet hodin, které hlavně chlapci stráví hraním počítačových her. Každý den je hraje přes 20 procent studentů. A např. o víkendu hraje až šest hodin denně skoro 12 procent dotázaných. Podle odborníků je okolo 13 procent mladých na hraní her závislých a 34 procent studentů je v riziku, že přestanou mít kontrolu nad sledováním sítí.

Nebezpečné koktejly

V konzumaci alkoholu se čísla v posledních letech zlepšují, v roce 2011 se opilo 53,6 procenta šestnáctiletých, před pěti lety to bylo 41,9 a loni 38,5 procenta. Ale zvedá se obliba energetických nápojů. Ty užívá polovina mladých lidí. Zvýšená konzumace vede k úzkosti a poruchám chování a spánku. Podle odborníků je nebezpečné míchání těchto nápojů s alkoholem. Tyto koktejly užívá okolo 15 procent mladých.

Alkohol už mladé tolik neláká, roste závislost na mobilech a sítích

Domácí

„Tato kombinace snižuje subjektivní pocit opilosti a umožňuje konzumaci větších dávek alkoholu. Vnímáme to jako velké riziko,“ řekla koordinátorka studie ESPAD Pavla Chomynová.

Mladí začínají víc kouřit e-cigarety a ustupují od klasických cigaret. Stále ale je mezi studenty okolo 13 procent každodenních kuřáků, tedy stejně jako v roce 2015, z toho jsou nově tři procenta kuřáků e-cigaret. Nebezpečné je i užívání psychoaktivních léků. Podle studie 14,4 procenta studentů někdy užilo sedativa či psychofarmaka pro zlepšení nálady.

Dospívající se dnes více věnují aktivnímu sportu a kroužkům, ale méně čtení knížek a také podstatně méně vyráží společně večer ven za zábavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám