Hlavní obsah

Američtí vojáci v Kábulu se připravují na další útoky Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Tampa

Americké síly v Kábulu se připravují na další teroristické útoky ze strany chorastánské odnože Islámského státu, uvedl v pátek list The Washington Post s odvoláním na čtvrteční vyjádření generála námořní pěchoty Kennetha McKenzieho. Čtvrteční atentát si vyžádal životy 13 amerických vojáků.

Foto: Sgt. Jillian G. Hix, ČTK/AP

Američtí výsadkáři z 82. divize dohlížejí na bezpečnost u kábulského letiště.

Článek

„Jsme přesvědčeni o jejich touze pokračovat v těchto útocích,” řekl McKenzie, který stojí v čele amerického Centrálního velitelství, pod něž spadá i Afghánistán.

Vedle sebevražedných atentátníků s výbušninami na těle mohou nastat útoky pomocí aut naložených výbušninami nebo raketami minometných granátů vypalovaných na letiště.

McKenzie dodal, že tyto hrozby jsou aktuální a k „útoku by mohlo dojít kdykoli“.

Biden čelí kvůli atentátu v Kábulu tvrdé kritice, republikáni požadují jeho demisi

Amerika

Generál také popsal bezpečnostní opatření, která zahrnují lepší zajištění hranice letiště i nasazení protiraketových systémů, které se dají uplatnit i proti odpalovaným minometným granátům.

K zajištění bezpečnosti má sloužit taktéž sdílení některých informací s veliteli Tálibánu, kteří jsou na kontrolních stanovištích na cestách k letišti.

Při útoku také zahynulo na třicet příslušníků Tálibánu. Chorastánský Islámský stát považuje táliby za apostaty, takže na ně může útočit. Důvodem je, že neprosazují tak důsledně právo šaría, protože vyměnili džihád za možnost vládnout v zemi.

Odsoudil nejen vyhlášení emirátu, ale také jednání tálibů s Američany, které vedlo k uzavření mírové dohody o stažení zahraničních vojáků.

Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi, ČTK/AP

Afghánci zranění při atentátu u letiště v Kábulu

Tálibán bude především bojovat s nově vzniklými odnožemi IS na území Afghánistánu, protože je považuje za ohrožení své moci.

Ani včasné informace o hrozbě útoku však nemusí stačit k tomu, aby se mu zabránilo, protože u letiště je dav lidí, ve kterém se sebevražední atentátníci s náloží na těle snadno ztratí.

Generál také potvrdil, že za útoky stál skutečně Islámský stát, který se k nim přihlásil. Zmínil, že USA půjdou po pachatelích. To řekl i americký prezident Joe Biden.

Zatím ještě není jasné, kolik oběti si útok vyžádal. Afghánské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že obětí je přes 90, není ale jasné, zda je do nich započítáno 13 mrtvých amerických vojáků. Zraněných je přes 150.

Obětí atentátu v Kábulu je už přes sto

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám