Hlavní obsah

Američtí diplomaté dorazili do Severní Koreje jednat o summitu Trumpa s Kimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Skupina amerických diplomatů a úředníků přijela v neděli do KLDR, kde bude se zástupci severokorejské vlády pracovat na přípravě vrcholné schůzky mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Napsal to list The Washington Post.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jihokorejští vojáci pozorně sledují procházejícího Severokorejce.

Článek

Delegaci vede bývalý americký velvyslanec v Jižní Koreji Sung Kim, který byl kvůli tomu povolán ze svého současného diplomatického postu na Filipínách.

Američané se podle listu The Washington Post setkali s náměstkyní severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui. Jednání by měla pokračovat i v pondělí a v úterý. Hlavním tématem má být severokorejský jaderný program.

Spekulace o plánované cestě amerických diplomatů se objevily už v půlce minulého týdne. Nebylo však jasné, zda skutečně dorazí. Přípravy průlomové schůzky se v posledních dnech výrazně zkomplikovaly, když Trump ve čtvrtek oznámil, že summit plánovaný na 12. června ruší. Za důvod svého rozhodnutí označil Kimovy projevy s nepřátelskými výpady proti Spojeným státům. [celá zpráva]

Trump ale krátce poté připustil, že schůzka se možná přece jen v plánovaném termínu uskuteční. [celá zpráva]

Naději zvýšilo i jednání lídrů obou korejských států, kteří se překvapivě sešli v sobotu. [celá zpráva]

Trump pak oznámil, že přípravy na summit pokračují podle původního plánu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám