Hlavní obsah

Americké vrtulníky nás střílely jako hmyz, popsal před soudem velitel Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richmond

Nekompromisní zásah amerického letectva proti povstalcům z hnutí Tálibán v afghánské provincii Chóst v listopadu 2009 potvrdil vyšetřovatelům z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zajatý velitel rebelů. Irek Hamidullin vylíčil, že Američané z vrtulníků ničili příslušníky jeho jednotky jako mouchy. O výpovědi zveřejněné ve středu u soudu ve Virginii informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Americké bitevní vrtulníky Apache

Článek

Hamidullin, bývalý sovětský tankista, který konvertoval k islámu, je první afghánský bojovník, který stanul před americkým soudem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hamidullin po svém zadržení před pěti lety agentům FBI popsal, proč útok na příhraniční policejní základnu jeho jednotce nevyšel. Povstalcům selhaly zbraně, proto rozhodl o stažení své zhruba třicetičlenné skupiny. Vtom se ale na obzoru objevily americké vrtulníky Apache.

„Stříleli nás jako hmyz,“ prohlásil velitel na nahrávce, která se ve středu přehrávala u soudu. Šestapadesátiletý Hamidullin je jediný, kdo americký útok přežil.

Nyní jako vůbec první bojovník z Afghánistánu čelí stíhání v USA, kde proti němu vznesli 15 obvinění včetně obvinění z podpory terorismu. Hrozí mu doživotí.

Válečný veterán opakovaně FBI řekl, že během nezdařeného útoku na základnu Camp Layza ze své pušky AK-47 ani jedinkrát nevystřelil. „Byl jsem poraněn dříve, než jsem stačil vypálit,“ uvedl v angličtině, kterou hovoří velmi zdařile, stejně jako několika dalšími jazyky. Dva američtí vojáci naopak vypověděli, že viděli zážeh jeho zbraně.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Nizozemský AH-64 Apache vypaluje klamné cíle

Foto: ČTK/AP

Mladíci v Kábulu hrají fotbal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám