Hlavní obsah

Americké lodi poprvé od studené války pluly v Barentsově moři

Washington

Čtyři americké vojenské lodi a jedna britská v pondělí křižovaly vlny Barentsova moře poblíž u ruských teritoriálních vod ve jménu volné plavby v Severním ledovém oceánu, uvedla agentura AFP s odvoláním na americké vojenské námořnictvo. Stalo se tak poprvé od konce studené války.

Foto: Reuters

Američtí námořníci na palubě torpédoborce USS Donald Cook

Článek

Americké torpédoborce USS Donald Cook, USS Porter a USS Roosevelt, provázené pomocným plavidlem Supply, vpluly do Barentsova moře spolu s britskou fregatou HMS Kent, uvedlo námořnictvo v komuniké. Cílem bylo „požadovat svobodu plavby a předvést bezproblémovou součinnost spojeneckých sil”.

Žádné americké plavidlo se v Barentsově moři neobjevilo od poloviny 90. let minulého století, připomnělo komuniké. Dodalo, že ruské ministerstvo obrany bylo o plavbě vyrozuměno v předstihu 1. května, „aby se předešlo nedorozuměním, snížilo se riziko a zabránilo se jakémukoli náhodnému střetu”.

Rusko i Čína využijí pandemie k posílení vlivu v Evropě, varuje americký ministr

Koronavirus

V době, kdy pandemie omezuje přesuny americké armády, nepřátelé Spojených států zůstávají hrozbou, uvedl šéf Pentagonu Mark Esper. Konkrétně poukázal na „zvýšenou aktivitu Číny v Jihočínském moři”, jakož i ruské snahy „testovat americkou protivzdušnou obranu na Aljašce a na severní hranici”.

Reklama

Výběr článků

Načítám