Hlavní obsah

Americká základna v Polsku nebude: Fort Trump odzvonilo

Právo, Pavol Minárik

Spojené státy nevybudují na území Polska stálou vojenskou základnu, o kterou mají od vstupu země do NATO v roce 1999 zájem všechny polské vlády bez ohledu na politickou orientaci.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Pentagon dokonce plánuje snížit výdaje na financování východního štítu NATO z 6,5 miliardy na 5,9 miliardy dolarů, a tudíž výstavba americké základny sotva připadá v úvahu, informoval ve čtvrtek deník Gazeta Wyborcza.

„Podle zdrojů z diplomatických kruhů takové stanovisko obdrželo polské ministerstvo obrany od amerických partnerů minulý týden,“ napsal list.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vpravo) s polským protějškem Andrzejem Dudou v Oválné pracovně Bílého domu.

Novináři zároveň zjistili, že „Američané požádali Poláky, aby už nepoužívali název Fort Trump (pevnost Trump), protože jim to komplikuje vztahy se spojenci v Evropě a také s Ruskem“. S návrhem, aby základna nesla jméno amerického prezidenta, přišla polská hlava státu Andrzej Duda při setkání s Donaldem Trumpem loni v září ve Washingtonu.

Za trvalé rozmístění amerických vojáků z tankové divize na území Polska, kteří by měli být protiváhou rostoucí vojenské moci Ruska, nabídla Varšava Washingtonu příspěvek ve výši dvou miliard dolarů (téměř 46 miliard Kč).

Trump tehdy reagoval slovy, že „americká strana bude o nabídce vážně uvažovat“. Polská média následně informovala, že jedno ze zvažovaných míst pro základnu se nachází necelých 130 kilometrů od polsko-ruské hranice. Mohlo by v ní působit až 15 tisíc amerických vojáků i 250 tanků a obrněných vozidel.

Vláda USA je ale podle listu Gazeta Wyborcza přesvědčena, že do východní části Evropy už investovala dostatečné množství finančních prostředků a další investice na výstavbu stálé základny v Polsku odmítá.

V rámci rotujících jednotek na území Polska se v současné době nachází 4,5 tisíce amerických vojáků, což USA ročně přijde na 232 milionů dolarů, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko touží po své Fort Trump

Polští politici, nezávisle na tom, zda u severních sousedů vládla levice, liberálové nebo nyní neokonzervativci, dlouhodobě usilují o trvalou přítomnost...

Výběr článků

Načítám