Hlavní obsah

Američané nechali v Kábulu desítky služebních psů. Tálibové je nejspíš utýrají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kvapné stažení americké armády z Afghánistánu doplatily i desítky služebních psů, které vojáci v Kábulu ponechali svému osudu. Přesněji je přenechali Tálibům, kteří se s nimi patrně mazlit nebudou. Tálibán je radikální islamistické hnutí a psi jsou pro muslimy nečistá zvířata. Tahle navíc sloužila nepříteli.

Foto: Twitter @boonecutler

Psi zanechaní v přepravkách na letišti v Kábulu

Článek

Snímky zvířat uzamčených v přepravkách v prostorách kábulského mezinárodního letiště vyvolaly pobouření, Pentagon se ale brání s tím, že nejsou jeho.

„Abych uvedl na pravou míru nepravdivé informace – americká armáda nenechala žádné psy v klecích na Mezinárodním letišti Hamída Karzaího. Ani vojenské služební psy. Na snímcích kolujících po internetu jsou zvířata, jež byla v péči organizace Kabul Small Animal Rescue, ne psi v naší péči,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby.

Podle informací britského serveru The Daily Mail se ale jedná o čtyřnohé kontraktory, tedy zvířata, která sice nepatřila armádě, byla ale v minulosti využívána americkými ozbrojenými složkami ke služebním účelům.

„Jsem zdrcená zprávami o tom, že se americká armáda stahuje z Kábulu a nechává tam statečné psí kontraktory, které čeká týrání a smrt rukou našeho nepřítele,“ nechala se slyšet Robin R. Ganzertová, ředitelka organizace American Humane. Tato instituce hájí práva zvířat už déle než století. Starala se o služební psy už během první světové války. A nyní se pobuřuje nad osudem psích kontraktorů z Afghánistánu.

Obrázek místo tisíců slov. Pentagon ukázal ústup posledního amerického vojáka

Svět

„Tihle stateční psi dělali stejně nebezpečnou práci jako naši armádní psi a zaslouží si mnohem lepší osud než ten, který je potkal,“ dodala.

Další psi zanechaní v přepravkách na letišti v Kábulu sloužili jako čtyřnozí společníci Američanů žijících v Afghánistánu. Také je čeká téměř jistá smrt, které bude dost možná předcházet týrání.

Organizaci Small Animal Rescue, vlastnící zmiňované psy, v Afghánistánu založila Američanka Charlotte Maxwell-Jonesová. Ta se snažila přesvědčit stahující se americkou armádu, aby její psy vzala s sebou, leč marně.

Podle Johna Kirbyho to logisticky nebylo možné. Dlužno podotknout, že Američané měli co dělat, aby po ovládnutí Afghánistánu Tálibánem zvládli evakuovat své vojáky, občany a Afghánce, jimž byli zavázáni. Lépe na tom nebyli ani jejich spojenci z NATO včetně Česka nebo Slovenska.

Zázrak na poslední chvíli. Slováci chválí elitní vojáky za statečnou evakuaci afghánských dětí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám