Hlavní obsah

Američané museli na jihu Afghánistánu žádat o leteckou podporu

Novinky,
Kandahár

Boje na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand se ve středu přiostřily. Americká námořní pěchota musela na pomoc proti Tálibům ukrytým v bunkrech povolat vrtulníky, protože čelila husté odvetné palbě. Uvedla to stanice BBC.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty vykopává dveře od domu v ulicích města Mardžáh.

Článek

Cílem operace Moštarak, která pokračuje už pátým dnem, je dobýt město Mardžáh, největší, jaké má v rukou Tálibán. Americká námořní pěchota stojí na hranicích města, kde Tálibán vyráběl nastražené nálože a kudy procházelo opium z nedalekých makových polí.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Americká námořní pěchota v ulicích města Mardžáh.

Ve městě čelí kulkám sniperů i husté palbě vedené z improvizovaných bunkrů. Proto potřebovali pomoc bitevních vrtulníků. I tak ale podle amerického velení pokračuje operace dobře.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Američané překonávají zdi v ulicích města Mardžáh.

Velkou práci mají také ženisté, kteří se musejí potýkat se ohromujícím množstvím nastraženým náloží, často navzájem propojených. Mimo jiné objevili takzvaný řetěz, což je dlouhá bomba sestavená z granátů do minometu a granátů do granátometu namontovaných na motocyklu.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Američtí vojáci se kryjí ve městě Mardžáh.

Britové působící v sousední oblasti Nad Alí, kde je postup rychlejší, zase museli pro průchod zaminovanými oblastmi použít zařízení zvané hroznýš, dlouhou řadu náloží, která je schopna odpálit miny uložené pod zemí a vytvořit bezpečný průchod minovým polem.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Afghánský voják sledovaný americkými vykopává dveře od domu v ulicích města Mardžáh.

Britové také našli sklady, ve kterých byly ukryty ukradené uniformy afghánských vojáků a policistů, které se používaly při atentátech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám