Hlavní obsah

Afghánské volby provází násilí, zmatky i podvody

• Aktualizováno

Parlamentní volby v Afghánistánu v sobotu na mnoha místech provázel chaos a násilí. Jen při útocích v hlavním městě Kábulu přišlo o život více než 15 lidí. Hlasování poznamenaly technické a organizační problémy, kvůli kterým zůstanou podle volební komise některé volební místnosti otevřeny i v neděli. Přesto se ale u mnoha volebních místností tvořily dlouhé fronty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný atentátník zabil v den voleb 15 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Hlasování, v němž se na 2500 kandidátů uchází o 250 křesel v afghánském parlamentu, se původně mělo konat již v roce 2015, bylo ale opakovaně odkládáno kvůli špatné bezpečnostní situaci a sporům kolem volební reformy.

Radikální hnutí Tálibán opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo, že se bude snažit páchat útoky na volební místnosti, blokováním silnic i jinak hlasování překazit. Obětí předvolebních násilnosti se stalo deset volebních kandidátů.

Počet útoků narostl

Afghánská vláda nasadila na volby 54 000 příslušníků bezpečnostních sil, později jejich počet zvýšila na 70 000. Hraniční přechody s Pákistánem byly uzavřeny a doprava ve velkých městech byla omezena či přímo zastavena.

Foto: Abdul Khaliq, ČTK/AP

Před mnoha volebními místnostmi se tvořily dlouhé fronty

Nejméně 15 lidí přišlo o život a mnoho dalších bylo zraněno, když se v sobotu odpoledne na severu afghánské metropole Kábul odpálil sebevražedný atentátník. Odpolední útok nebyl prvním dnešním incidentem. Podle agentury Reuters jich afghánské úřady dnes zaznamenaly asi 30. Při většině z nich byly použity improvizované výbušniny a rakety.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Žena ukazuje označený prst, který dokládá, že již hlasovala.

V severoafghánském městě Kunduz bylo zraněno 53 lidí a tři lidé přišli při různých incidentech o život. Na východě v provincii Nangarhár bylo při výbuchu zraněno sedm lidí a na západě v provincii Ghór si exploze vyžádala životy nejméně 11 policistů. Při asi 15 dřívějších incidentech u volebních místností v Kábulu přišli o život nejméně tři lidé a dalších 30 jich bylo zraněno.

Zmatky i podvody

Na mnoha místech byli ale lidé nuceni čekat kvůli organizačním problémům. Několik volebních místností nemohlo být otevřeno podle plánu v 7:00 místního času (4:30 SELČ) kvůli nedostatku pozorovatelů, jinam včas nedorazily volební materiály a na řadě míst nefungovaly přístroje ověřující totožnost hlasujících. Vzápětí volební komise oznámila, že v některých volebních okrscích bude hlasování prodlouženo do večera a někde do neděle.

Foto: Hamed Sarfarazi, ČTK/AP

Ženy čekající ve frontě před volební místností.

K volbám se zaregistrovalo 8,9 milionu lidí, existuje ale silné podezření, že značná část registrací byla provedena na základě falešných dokladů, aby podvodníci mohli vhazovat do uren více lístků pro své favority.

Neregulérnostem sice mají letos zamezit přístroje ověřující totožnost hlasujících podle biometrických údajů, ale pracovníci volebních středisek nebyli k jejich obsluze vyškoleni a podle pozorovatelů nejsou přístroje propojeny s datovým centrem, takže nemohou spolehlivě zabránit opakovanému hlasování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám