Hlavní obsah

Afghánská válka si loni vyžádala rekordní počet obětí

– Kábul

Počet civilních obětí v Afghánistánu loni vzrostl oproti předchozímu roku o 14 procent na 2412. Uvedla to ve středu zpráva Mise OSN v Afghánistánu UNAMA, podle níž jde o rekordní počet. Většinu připisuje útokům Tálibánu. Ještě výrazněji vzrostl počet vojenských obětí na koaliční straně.

Článek

V roce 2009 zahynulo v Afghánistánu 520 koaličních vojáků, zatímco v předchozím roce 295.

Podle UNAMA byl loni počet civilních obětí vůbec nejvyšší od zahájení války. „UNAMA zaznamenala nejvyšší počet civilních obětí od pádu režimu Tálibánu v roce 2001. Zesílení a rozšíření ozbrojeného konfliktu v Afghánistánu vede k tomu, že v roce 2009 výrazně narostl počet civilních obětí,“ uvádí zpráva. Předloni si válka vyžádala 2118 civilních obětí.

Skoro polovina ze všech civilních obětí přišla o život v jižním Afghánistánu, kde se odehrávají nejtěžší boje s Tálibánem. Loni ale narostlo násilí i v dříve klidných oblastech na severu země, jako je Kunduz.

Dvě třetiny obětí - 1681 - mají na svědomí radikálové z Tálibánu, 596 osob pak zabily vládní jednotky a jejich spojenci. Toto číslo zahrnuje 359 obětí amerických náletů. Jejich počet ale loni výrazně poklesl - o celých 28 procent. Zbylých 135 osob zahynulo při násilí, které nesouviselo s akcemi obou válčících stran.

Násilí pokračuje

UNAMA se obává, že letos bude počet ještě vyšší, neboť intenzita konfliktu se zesílí poté, co bude do Afghánistánu vysláno dalších 37 000 vojáků z USA a zemí NATO.

Ve východním a jižním Afghánistánu zahynulo od úterka při útocích nejméně 15 lidí. Devět z nich byli civilisté, kteří se zúčastnili demonstrace proti zahraničním vojákům. Ti podle nich údajně znesvětili korán.

Reklama

Výběr článků

Načítám