Hlavní obsah

Aby vám ty oči někdo nevypíchl, varuje Čína zahraniční rozvědky

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hong Kong

Čína silně zkritizovala zpravodajskou alianci Five Eyes (Pět očí) kvůli jejich podpoře opozice v Hongkongu. Aliance sdružuje zpravodajské služby Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a Spojených států. Čínu naposledy kritizovala za to, že minulý týden kvůli údajnému ohrožení bezpečnosti vyloučila čtyři prodemokratické poslance z hongkongského parlamentu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mluvčí čínské diplomacie

Článek

„Nezajímá nás, jestli mají pět nebo deset očí, dokud si troufají škodit čínské suverenitě, bezpečnosti a rozvoji, měli by si dát pozor, aby jim ty oči někdo nevypíchl nebo je neoslepil,” reagoval na to mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťie.

Zpravodajské služby všech pěti aliančních zemí společně zkritizovaly čínskou vládu za umlčování hongkongské opozice a porušování mezinárodních závazků.

„Jednání Číny je jasným porušením mezinárodních závazků vyplývajících z právně závazné čínsko-britské společné deklarace registrované u OSN. Porušuje jak čínský závazek k vysoké míře autonomie Hongkongu, tak práva na svobodu projevu,” stojí ve společném prohlášení Five Eyes.

Peking schválil nařízení umožňující zbavit hongkongské poslance mandátu, hned ho uplatnil

Svět

Čao Li-ťie odmítl, že by k něčemu takovému došlo. Podle něj musí být veřejní činitelé věrni své zemi. „To je základ politické etiky na celém světě,” řekl. Poslanci byli podle něj zbaveni mandátu z důvodu „ohrožení bezpečnosti“, protože vyzvali zahraniční země k uvalení sankcí na Čínu. Na protest rezignovali i všichni zbylí prodemokratičtí poslanci.

Britové si předvolali velvyslance

Spojené království, které Hongkong spravovalo do roku 1997, se v otázce snaží silně angažovat. Britské ministerstvo zahraničí si předvolalo čínského velvyslance v Londýně Liu Xiaominga, který dlouhodobě tvrdí, že situace v hongkongském parlamentu jsou „čistě vnitřní věc”.

Po schůzce s britskými diplomaty napsal na Twitteru: „Hongkong je Číny. Žádný cizí stát nemá právo se do této záležitosti montovat.”

Čínu popíchlo prohlášení české diplomacie k Hongkongu

Zahraniční

Podle britského ministerstva zahraničí jde ale už o třetí případ, kdy Čína porušila své závazky. Naposledy tak prý učinila minulý rok, když na Hongkong uvalila zákon o státní bezpečnosti, který kriminalizoval jakoukoli kritiku čínské vlády a de facto tak umožňoval potlačování protestů a činnosti opozice.

Spojené království předalo Číně správu nad regionem v roce 1997. Současný šéf britské diplomacie Dominic Raab, slíbil, že se země za obyvatele Hongkongu postaví a bude upozorňovat na „porušování jejich práv”.

„Společně s našimi zahraničními partnery donutíme Čínu dodržovat povinnosti, ke kterým se svobodně zavázala podle mezinárodního práva,” uvedl Raab. „Čínská kampaň obtěžování, dušení a diskvalifikace legitimní opozice musí skončit,” dodal na Twitteru.

Reklama

Související články

V hongkongském vězení zemřel Čech

V hongkongském vězení zemřel v úterý osmašedesátiletý Luděk H. Radiožurnálu to potvrdil jeho syn. Muž byl odsouzený za pašování kokainu a v posledních měsících...

Výběr článků

Načítám